To κλασικό ανδρικό εσώρουχο παραμένει εδώ και χρόνια ένα από τα πιο δημοφιλή κομμάτια της ανδρικής γκαρνταρόμπας. Ωστόσο, δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή όλων των ανδρών. Σύμφωνα με μεγάλο βρετανικό κατάστημα, ο τόπος διαμονής ενός άντρα καθορίζει και το… είδος του εσωρούχου του. Οι άντρες στη Σκοτία φαίνεται να επιμένουν στο κλασικό εσώρουχο, ενώ οι Λονδρέζοι προτιμούν τα κολλητά μποξεράκια και οι Ουαλλοί τα πιο χαλαρά.

Οι επιστήμονες τώρα μάς λένε ότι η επιλογή εσωρούχου είναι κάτι περισσότερο από μόδα ή δήλωση της πολιτιστικής μας ταυτότητας, αφού καθορίζει και… την υγεία μας. Από τις αλλεργίες, μέχρι τη γονιμότητα και τον πόνο, οι ειδικοί τονίζουν ότι αξίζει να δώσουμε σημασία στην επιλογή ανδρικού εσωρούχου.

Στο πλαίσιο των μελετών τους, οι ερευνητές ανακάλυψαν και τα ανδρικά εσώρουχα που βοηθούν ή αντίθετα επιβαρύνουν τα προβλήματα γονιμότητας ενός άντρα.

Το σπέρμα παράγεται στους όρχεις, εξηγούν οι επιστήμονες, οι οποίοι πρέπει να έχουν ελαφρώς πιο χαμηλή θερμοκρασία (κατά 2-3 βαθμούς) από το υπόλοιπο σώμα, προκειμένου να λειτουργούν αποτελεσματικά.

Η λύση που έχει εφεύρει η φύση για να κρατάει δροσερούς τους όρχεις, είναι να τους αφήνει να κρέμονται έξω από το σώμα. Στην περίπτωση που η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ χαμηλή, οι μυς της περιοχής συστέλλονται, ώστε να κινηθούν προς το σώμα και να ανεβάσουν τη θερμοκρασία τους.

Φορώντας κανείς στενά εσώρουχα φέρνει τους όρχεις του πιο κοντά στο σώμα, εμποδίζοντας τον φυσικό μηχανισμό του σώματος που ρυθμίζει τη θερμοκρασία.

Θεωρητικά, θα ήταν προτιμότερο για τους άντρες με προβλήματα γονιμότητας να αποφεύγουν τα στενά εσώρουχα και να επιλέγουν κάτι πιο φαρδύ, όπως χαλαρά μποξεράκια, ώστε να κρατούν δροσερή την περιοχή των όρχεων.

Επιπλέον, οι ερευνητές συμβουλεύουν τους άντρες που δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν, να βγάλουν από τα συρτάρια τους εσώρουχα από πολυεστέρα, μια ουσία που επηρεάζει αρνητικά το σπέρμα, αφού αυξάνει τη θερμοκρασία στην περιοχή των όρχεων και να επιλέξουν βαμβακερά.