Οι περισσότερες γυναίκες μάλλον τρέμουν με την ιδέα να γεννήσουν μόνες, χωρίς την παρουσία του συντρόφου τους στην αίθουσα τοκετού. Ίσως όμως να είναι καλύτερα μόνες τους υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές που διαπίστωσαν ότι η παρουσία ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να εντείνει τον πόνο που νιώθει η γυναίκα.

Για την ακρίβεια οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν ότι ο πόνος της γυναίκας μειώθηκε με την παρουσία του συντρόφου ή του συζύγου σε κάθε μια από τις περιπτώσεις που μελέτησαν.

Οι ερευνητές από το University College London σε συνεργασία με ομάδες ερευνητών από το King’s College London και το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire πειραματίστηκαν με 39 γυναίκες σε καθεμία από τις οποίες έκαναν ένα τεστ πόνου («τσίμπησαν» το δάκτυλό τους με ακτίνα λέιζερ) παρουσία του συντρόφου τους. Παράλληλα καταγράφηκε η ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλό τους και τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν την ένταση του πόνου.

Στη συνέχεια οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα, ζητώντας όμως στους άνδρες να περιμένουν στο διπλανό δωμάτιο.

Διαπίστωσαν ότι ο πόνος που ένιωσαν οι γυναίκες ουδέποτε μειώθηκε παρουσία των συντρόφων τους, μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις αυξήθηκε.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Social Cognitive and Affective Neuroscience.

Η δρ Κατερίνα Φωτοπούλου από το University College London δήλωσε: «Η έρευνα αυτή υποδηλώνει ότι η υποστήριξη του συντρόφου την ώρα που η γυναίκα πονάει μάλλον πρέπει να ανταποκρίνεται στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς της και τους τρόπους με τους οποίους προτιμά να χειρίζεται τις επώδυνες καταστάσεις.»

«Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες προτιμούν να έχουν τους συντρόφους τους παρόντες την ώρα του τοκετού και ότι χρησιμοποιούν λιγότερα παυσίπονα μετά τον τοκετό» συνεχίζει η ερευνήτρια. «Επομένως τα διαφορετικά αποτελέσματα αυτού του ελεγχόμενου πειράματος μάλλον υποδηλώνουν ότι κάποια από τα αποτελέσματα των προηγούμενων ερευνών ίσως να μην σχετίζονται με την αίσθηση του φυσικού πόνου, αλλά το ευρύτερο νόημα και τις ανάγκες που σχετίζονται με την γέννηση του μωρού.»

Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Cahrlotte Krahe είπε ότι η φύση της σχέσης που έχει το ζευγάρι επηρεάζει τον πόνο που βιώνει η γυναίκα. Εξηγεί δηλαδή ότι τα άτομα που δυσκολεύονται με την εγγύτητα στις σχέσεις τους προτιμούν να αντιμετωπίζουν τις δύσκολες καταστάσεις μόνα τους και η παρουσία του άλλου προσώπου ενδεχομένως τους αποσυντονίζει και εντείνει τον πόνο.