Ας φανταστούμε την ακόλουθη σκηνή: Μία γυναίκα και ένας άνδρας συζητάνε. Εκείνη ενδιαφέρεται για τη συζήτησή τους και είναι χαμογελαστή, ομιλητική και ζεστή. Εκείνος θεωρεί ότι ενδιαφέρεται και ερωτικά για εκείνον. Ή, από την αντίθετη πλευρά, ένας άνδρας ενδιαφέρεται ερωτικά για μία γυναίκα και το δείχνει με διάφορους τρόπους, εκείνη ερμηνεύει τη συμπεριφορά του και το ενδιαφέρον του ως φιλικό. Αν αυτές οι σκηνές σας λένε κάτι, δεν είστε οι μόνοι. Σε μία πρόσφατη μελέτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας γυναίκες ανέφεραν ότι συχνά οι άνδρες παρερμήνευαν το φιλικό τους ενδιαφέρον ως ερωτικό. Αντίθετα οι άνδρες ανέφεραν ότι οι γυναίκες παρερμήνευαν τη σεξουαλική έλξη που ένοιωθαν για εκείνες και τα σημάδια που τους έδειχναν ως ενδείξεις φιλικής διάθεσης.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν μας προκαλούν έκπληξη αν τα δούμε από εξελικτική σκοπιά», εξηγεί ο ερευνητής Mons Bendixen και συμπληρώνει ότι το εντυπωσιακό είναι ότι είναι αντίστοιχα με εκείνα έρευνας στις ΗΠΑ αν και η Νορβηγία είναι από τις πιο σεξουαλικά απελευθερωμένες χώρες στον κόσμο και μία χώρα όπου τα δύο φύλλα βιώνουν ουσιαστική και τυπική ισότητα.

Στους περισσότερους τομείς της ψυχολογίας, νοητικές ικανότητες, διανοητικές επιτυχίες, γευστικές επιλογές, τα δύο φύλλα είναι παρόμοια, αλλά όταν πρόκειται για την αναπαραγωγή και την επιλογή συντρόφου ξαφνικά υπάρχουν διαφορές. Ορίστε η εξήγηση της εξελικτικής ψυχολογίας: Η ικανότητα ενός άνδρα να αναπαραχθεί έχει απλώς να κάνει με το να αδράξει κάθε σχετική ευκαιρία. Χρειάζεται πιθανώς να επενδύσει χρήματα και χρόνο στο φλερτ αλλά είναι χειρότερο να μην το κάνει γιατί τότε θα χάσει κάθε ευκαιρία για σεξ και για αναπαραγωγή φυσικά. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι και για τις γυναίκες. Το κόστος για μία γυναίκα – αν θεωρήσει ότι ένας άνδρας ενδιαφέρεται για εκείνη περισσότερο από όσο ισχύει στην πραγματικότητα – είναι μεγάλο. Ρισκάρει να μείνει έγκυος, να γεννήσει, θηλάσει και μεγαλώσει ένα παιδί. Μετά από πολλές γενιές εξέλιξης οι γυναίκες έχουν εκπαιδευτεί ώστε να βάζουν ψηλά τον πήχη, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα σημάδια από ότι ένας άνδρας πριν σκεφτούν το σεξ. Συχνά βέβαια δεν πρόκειται για συνειδητές διεργασίες.

Η πρόσφατη Νορβηγική έρευνα συμπεριέλαβε 308 ετεροφυλόφιλους ανθρώπους ανάμεσα στα 18 και τα 30. 59% από αυτούς ήταν γυναίκες. Οι μισές γυναίκες και το 40% των ανδρών ήταν σε σχέση. Οι ερωτήσεις ήταν ανάλογες με μία Αμερικανική έρευνα του 2003. Ορίστε μερικά παραδείγματα: Ήσασταν ποτέ φιλικοί με κάποιον του αντίθετου φύλλου και το ενδιαφέρον σας να παρερμηνεύτηκε ως ερωτικό; Αν ναι πόσες φορές σας συνέβη; Ενδιαφερόσασταν ποτέ για κάποιον και εκείνος να παρερμήνευσε το ενδιαφέρον σας ως πρόθεση να γίνετε φίλοι; Αν ναι πόσες φορές σας συνέβη;

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν δει τα σημάδια που έδειχναν στο άλλο φύλλο να παρερμηνεύονται. Οι γυναίκες έχουν φερθεί με φιλικό ενδιαφέρον που έχει θεωρηθεί σεξουαλικό, τουλάχιστον 3,5 φορές τον τελευταίο χρόνο, και οι άνδρες το ακριβώς αντίστροφο αλλά λιγότερο συχνά. Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι οι άνδρες σπάνια δεν το αντιλαμβάνονται όταν οι γυναίκες τους δείχνουν ερωτικό ενδιαφέρον, ακόμα κι όταν εκείνοι βρίσκονται σε σχέση.