Η Hayley Haynes, είχε την σπάνια ατυχία να γεννηθεί χωρίς αναπαραγωγικά όργανα, δηλαδή χωρίς μήτρα, ωοθήκες & σάλπιγγες,  κατάφερε ωστόσο -αν και ακούγεται πραγματικά ακατόρθωτο- να μείνει έγκυος μετά από εξειδικευμένη θεραπεία για την ανάπτυξη μήτρας και να φέρει στον κόσμο  δίδυμα υγιέστατα κοριτσάκια.

Η απίστευτη ιστορία της έχει ως εξής: Στην ηλικία των 19 χρόνων η Hayley Haynes κι ενώ όλα μέχρι τότε έδειχναν φυσιολογικά, άρχισε να ανησυχεί καθώς δεν είχε εμφανιστεί ακόμη η περίοδός της. Κι εκεί αρχίζει ο ιατρικός Γολγοθάς της καθώς  οι πολύμηνες νοσοκομειακές επισκέψεις και εξετάσεις της έδειξαν την σπάνια γενετική ανωμαλία στην γυναικολογική της ανάπτυξη. Να έχει δηλαδή γεννηθεί με ΧΥ χρωμοσώματα, με άλλα λόγια να είναι γενετικά «αρσενική». Η διαπίστωση πως δεν θα μπορέσει ποτέ να φέρει στον κόσμο ένα παιδί καθώς δεν είχε καθόλου μήτρα, ωοθήκες ή σάλπιγγες ήταν τρομακτική όπως εξηγεί και η ίδια …

«Ξαφνικά ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής μου έλειπε. Ένιωσα σαν μισή γυναίκα και ήμουν σε δύσκολη θέση. Πως θα μπορούσα να πω σε έναν άντρα αυτό το τρομερό μυστικό μου όταν θα αρχίζαμε να βγαίνουμε;». 

Εκμυστηρεύτηκε την κατάστασή της στο φίλο της Σαμ, με τον οποίο είχε έρθει κοντά από την ηλικία των 16 ετών. Ο Σαμ την παρηγόρησε σε όλη τη δοκιμασία της και αργότερα έγινε από φίλος… σύζυγός της.  Επειδή όμως η ζωή ανατρέπει όχι μόνο τα δεδομένα αλλά κι αυτά που φαίνονται πραγματικά ακατόρθωτα, Hayley Haynes εννέα χρόνια αργότερα, κατάφερε και γέννησε δίδυμα μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση με τη χρήση ενός δότη ωαρίου. Η κα Haynes και ο σύζυγός της Sam, και οι δύο 28, είναι περιχαρείς.

Το 2007 ήταν η χρονιά ορόσημο για το θαρραλέο ζευγάρι, καθώς ένας νέος ειδικός στο Royal Derby Hospital ανακάλυψε στην Haynes μια μικροσκοπική μήτρα που δεν είχαν δει σε προηγούμενα υπερηχογραφήματα Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι η κατάσταση της ήταν αναστρέψιμη. «Ήταν μόνο μερικά χιλιοστά, αλλά ήταν μια αρχή. Ο γιατρός ήταν αισιόδοξος ότι θα αυξηθεί. Ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση, πάλι δεν θα μπορούσα να συλλάβω φυσιολογικά, αλλά θα μπορούσα να έχω την επιλογή της εξωσωματικής γονιμοποίησης».

Η Haynes ξεκίνησε μια διαδικασία ορμονικής αποκατάστασης προκειμένου να διαμορφωθούν  τα κατάλληλα επίπεδα της προγεστερόνης και οιστρογόνων, που θα επέτρεπαν να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο περιβάλλον για την ανάπτυξη της μήτρας της. Το 2011 η Haynes είχε φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα για την πρώτη της προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Κι ακριβώς εδώ αρχίζει ένας άλλος Γολγοθάς, οικονομικός αυτή τη φορά καθώς το νοσοκομείο και η ασφάλεια τους αρνήθηκαν  να χρηματοδοτήσουν δωρεάν την εξωσωματική γονιμοποίηση :

«Ήταν σαν το σκωτσέζικο ντους. Πρώτα μας είπαν ότι δεν μπορούσα να κάνω παιδιά, μετά είπαν ότι μπορούσα. αλλά αρνούνται να μας δώσουν τη βοήθεια που χρειάζεται».


Επειδή όμως τα όνειρα,  όταν τα θέλουμε πολύ, βρίσκουν πάντα τρόπο να εκπληρώνονται, το  ζευγάρι, πλήρωσε μόνο του τα  απαιτούμενα έξοδα (£ 10.500 – περισσότερο από το ήμισυ των αποταμιεύσεών τους – για τη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης σε κλινική στην Κύπρο τον περασμένο Απρίλιο.

«Από τα 13 αυγά που συγκομίστηκαν μόνο δύο ήταν βιώσιμα. Μετά αυτά εμφυτεύτηκαν και πέρασα τις υπόλοιπες 10 μέρες ξαπλωμένη. Ήμουν τόσο νευρική έτρεμα από την κορφή ως τα νύχια. Κοιτάξαμε το τεστ και ήταν θετικό. Δεν μπορούσα να περιγράψω τη χαρά μου.  Χοροπηδούσα πάνω-κάτω και ούρλιαζα, αλλά ο Σαμ κράτησε την ψυχραιμία του, μέχρι να πάρουμε και δεύτερο τεστ για να το επιβεβαιώσουμε»

Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε τα συναισθήματα που η Hayley Haynes πρέπει να ένιωσε όταν μετά από έξι εβδομάδες το υπερηχογράφημα έδειξε το απίστευτο θαύμα:  κυοφορούσε κανονικά, ομαλά και αληθινά στη μήτρα που πριν από λίγα χρόνια πίστευε πως δεν υπήρχε καν, δίδυμα!   Η ιστορία της Hayley Haynes είχε το μαγικό και αίσιο που αυτή και ο σύζυγός της εύχονταν,   καθώς. γέννησε φυσιολογικά την παραμονή των Χριστουγέννων δύο υγιέστατα μωρά: την Avery και την Darcey. 

Εμείς δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα, καθώς τα λόγια της τα λένε όλα:

«Το να γίνω μητέρα ήταν η πιο καταπληκτική στιγμή της ζωής μου. Όταν είχα τα μωρά στην αγκαλιά μου για την πρώτη φορά ήμουν συγκλονισμένη.  Εννέα χρόνια συμβιβαζόμουν με το γεγονός πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί, αλλά εκείνη τη στιγμή όλος ο πόνος μου έφυγε μακριά. Η Darcey και η Avery είναι τα πιο όμορφα μικρά κορίτσια στον κόσμο. Ακόμα και τώρα, δεν μπορώ να τα ξεκολλήσω από τον Σαμ, γιατί τις αγαπά τόσο πολύ. Έχουμε περάσει τόσα πολλά γι’αυτά τα μωρά. Δεν είναι μόνο τα πορτοφόλια μας, που είναι άδεια. Είμαστε ψυχολογικά εξαντλημένοι. Αλλά θα το έκανα και πάλι για έναν κτύπο καρδιάς και μια αγκαλιά με τα κορίτσια μου»