Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην British Journal of Urology και βασίστηκε στις ανάλυση των στοιχείων από 17 έρευνες σε σύνολο 15.521 ανδρών που υποβλήθηκαν σε μέτρηση του πέους τους χαλαρό και σε στύση από εξειδικευμένους νοσηλευτές.Το μέσο μήκος ενός χαλαρού ανδρικού μορίου είναι 9,16 εκατοστά, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ενώ το μέσο μήκος του σε στύση είναι 13,12 εκατοστά. Οι ερευνητές υπολόγισαν και το μέσο μήκος του όταν είναι χαλαρό αλλά τεντωμένο (13,24 εκ.).Οι βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν επίσης, έναν μικρό συσχετισμό ανάμεσα στο μήκος του πέους σε στύση και το ύψος ενός άνδρα (συσχέτισαν το δηλαδή το μεγαλύτερο μήκος με μεγαλύτερο ύψος).

Αναφορικά με τη μέτρηση της περιφέρειας του ανδρικού οργάνου σε στύση αυτή είναι κατά μέσο όρο 11,66 εκ., ενώ είναι κατά μέσο όρο 9,31 όταν είναι χαλαρό.

Πριν από αυτή την έρευνα δεν υπήρχαν επίσημη συστηματική καταγραφή αυτών των δεδομένων και αντίστοιχα διαγράμματα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο σκοπός της έρευνας είναι να βοηθηθούν και να δεχθούν σωστές συμβουλές οι άνδρες που αντιμετωπίζουν διαταραχές αναφορικά με την εικόνα του σώματός τους, ενώ τα αποτέλεσματά της θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα και σε έρευνες για ατυχήματα αναφορικά με την ορθή χρήση των προφυλακτικών.

«Οι άνδρες συγκρίνουν τους εαυτούς τους στα αποδυτήρια ή με τους πρωταγωνιστές των πορνογραφικών ταινιών και πιστεύουν ότι είναι κατώτεροι», επισημαίνει ο επικεφαλής ερευνητής δρ David Veale από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου και συμπληρώνει ότι «υπάρχουν πολλοί άνδρες που μπορεί να ανησυχούν και πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει το να τους καθησυχάσουμε ότι βρίσκονται εντός του φυσιολογικού εύρους.»