Η ποσότητα των αερίων που παράγεται από τον οργανισμό εξαρτάται από τη διατροφή και άλλους παράγοντες, ανάλογα με τον οργανισμό. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι που παραπονιούνται για υπερβολική ποσότητα αερίων δεν παράγουν περισσότερα αέρια από ό,τι ο μέσος άνθρωπος. Εντούτοις, ορισμένα τρόφιμα αλλά και παθήσεις είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε αυξημένη αποβολή αερίων.

Πώς παράγονται τα αέρια στο έντερο;
Υπάρχουν δύο κύριες πηγές αερίων στο έντερο: είτε μέσω κατάποσης αέρα, είτε μέσω παραγωγής αέρα από βακτήρια του παχέος εντέρου. Αρκετά άτομα καταπίνουν μεγάλες ποσότητες αέρα, από νευρικότητα ή άγχος ή από ταχεία κατανάλωση τροφής και υγρών ή επειδή χρησιμοποιούν καλαμάκι ή μασούν συχνά τσίχλα. Αυτός ο παραπάνω αέρας διακινείται δύσκολα από το έντερο και συχνά δημιουργεί διάταση της κοιλιάς.

Στο έντερο διαβιούν φυσιολογικά δισεκατομμύρια ακίνδυνα βακτήρια, μερικά από τα οποία βοηθούν στην φυσιολογική λειτουργία (πέψη τροφών) και προστατεύουν το έντερο. Η διάσπαση ορισμένων δύσπεπτων τροφών στο έντερο από τα βακτήρια της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας είναι δυνατόν να προκαλέσει αέρια και τυμπανισμό, μετεωρισμό ή φουσκώματα. Όταν μάλιστα οι τροφές παράγουν αυξημένα αέρια (φασόλια, μήλα, πατάτες κ.α.) τότε η δυσφορία είναι μεγαλύτερη.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με τον άνθρωπο. Φουσκώματα, τυμπανισμός, μετεωρισμός, κράμπες, κοιλιακός πόνος, ερυγές (ρεψίματα) κι αέρια είναι τα πιο συνήθη.

Πώς αντιμετωπίζεται ο μετεωρισμός και τα αυξημένα αέρια;
Διάφορα μέτρα δυνατόν να βοηθήσουν στη μείωση των ενοχλητικών αερίων. Αρχικά λοιπόν πρέπει να συμμορφωθούμε με απλούς διαιτητικούς κανόνες, όπως η καλή και αργή μάσηση των τροφών, η αποφυγή καπνίσματος κατά το γεύμα, η αποφυγή κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αεριούχων ποτών ή οινοπνεύματος και η διάθεση επαρκούς χρόνου για τα γεύματά μας. Εάν εξακολουθούν, παρ’ όλα αυτά, τα συμπτώματα της δυσπεψίας, τότε πρέπει να καταφύγουμε σε ένα σκεύασμα που θα μειώσει τον όγκο των αερίων του γαστρεντερικού σωλήνα.

Ένα μοναδικό στον τρόπο δράσης του σκεύασμα με εξαιρετικά αποτελέσματα είναι το CARBOSYLANE, που περιέχει ως δραστικές ουσίες τον φυτικό ενεργό άνθρακα από καρύδα και την σιμεθικόνη. Οι συγκεκριμένες ουσίες, χωρίς οι ίδιες να απορροφώνται από τον οργανισμό, έχουν την ιδιότητα να διασπούν τον αφρό που σχηματίζεται (σιμεθικόνη – αντιαφριστικός παράγοντας) και να απορροφούν τα αέρια που παράγονται (φυτικός ενεργός άνθρακας – απορροφητικός παράγοντας) στο γαστρεντερικό σωλήνα, απαλλάσσοντας έτσι αποτελεσματικά από τη δυσπεψία και τον μετεωρισμό.

Το CARBOSYLANE είναι ένα σκεύασμα που απλώς “περνά” από το πεπτικό σύστημα χωρίς να απορροφάται, δηλαδή δε μπαίνει στην κυκλοφορία του οργανισμού, και προσφέρει χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες αποτελεσματική ανακούφιση από τα συμπτώματα της δυσπεψίας και του μετεωρισμού. Χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.

Όλα τα συγχορηγούμενα με το CARBOSYLANE φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται τουλάχιστον μία ώρα πριν από ή τουλάχιστον μία ώρα μετά από τη λήψη του CARBOSYLANE. Αυτό συνιστάται, επειδή είναι δυνατό να μειωθεί η απορρόφηση των συγχορηγουμένων φαρμάκων, λόγω των προσροφητικών ιδιοτήτων του ενεργού άνθρακα.