1. Με το κούρεμα μεγαλώνουν τα μαλλιά γρηγορότερα

»Το να κόβετε τα μαλλιά σας δεν επηρεάζει την ανάπτυξη τους», αναφέρει ο Joshua Zeichner, MD, διευθυντής κοσμετολογίας και κλινικής έρευνας στον τομέα της δερματολογίας στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης. Ο λόγος που οι ειδικοί συνιστούν να κόβονται τα μαλλιά κάθε έξι έως οκτώ εβδομάδες είναι πως αυτό λειτουργεί ευεργετικά στις άκρες. Οι εύθραυστες και ταλαιπωρημένες άκρες κάνουν τα μαλλιά φαίνονται πιο λεπτά και αδύναμα και προκαλούν φθορά, οπότε σε κάθε καθάρισμα ή κούρεμα τα μαλλιά σας φαίνονται υγιή και γεμάτα όγκο, αναφέρει η Melissa Piliang, δερματολόγος και ειδικός στο τριχωτό της κεφαλής στην Κλινική Κλίβελαντ.

2. Κόβοντας μια λευκή τρίχα, πολλαπλασιάζονται οι λευκές

Είναι μύθος πως κόβοντας μια λευκή τρίχα πολλαπλασιάζονται οι λευκές. Για την αύξηση των γκρίζων τριχών σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ενοχοποιήσουμε την τάση μας να τις »ξεριζώνουμε». Αυτό θα αδυνατίσει τα μαλλιά και την τρίχα σε βάθος χρόνου και θα λειτουργήσει βλαπτικά στην ανάπτυξη της τρίχας. Οπότε αν παρατηρήσετε αύξηση τον γκρίζων μαλλιών ίσως ήρθε η ώρα να κλείσετε ραντεβού για βαφή.

3. Το λούσιμο ενισχύει την τριχόπτωση

Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν πως η απώλεια τριχών σχετίζεται με το συχνό λούσιμο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αλλάξετε το ρυθμό που λούζεστε. Η λιπαρότητα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, η οποία δρα βλαπτικά την ανάπτυξη του τριχωτού της κεφαλής. Η πραγματική αιτία της τριχόπτωσης μπορεί να οφείλεται στο άγχος και σε μια στρεσογόνο κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Δοκιμάστε εναλλακτικές μεθόδους αποφυγής του άγχους, φυσικά αγχολυτικά και προσθέστε μερικές σταγόνες από αιθέρια έλαια, όπως λεβάντα, tea tree oil, και δεντρολίβανο στο σαμπουάν σας. Μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά καθώς διεγείρουν την ανάπτυξη των μαλλιών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Journal of Cosmetic Dermatology.

4. Όσο περισσότερο χτενίζετε τα μαλλιά σας τόσο πιο υγιή θα είναι

Μια φορά αρκεί για να έχετε υπέροχα μαλλιά καθώς στην πραγματικότητα, το υπερβολικό βούρτσισμα μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Το υπερβολικό βούρτσισμα μπορεί αν βλάψει το δέρμα σας, καθώς αυτό είναι το εξωτερικό, προστατευτικό στρώμα των μαλλιών. Επιμείνετε αν βλέπετε κόμπους αλλά σε καμία περίπτωση μην το παρακάνετε αν είναι απολύτως όμορφα.

5. Οι βαφές μαλλιών είναι βλαβερές

Οι τεχνικές ξανοίγματος πράγματι είναι από τις πιο επώδυνες τεχνικές που μπορείτε να κάνετε στα μαλλιά σας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι όλες οι τεχνικές χρώματος και οι βαφές βλαβερές για τα μαλλιά. Τα βαμμένα μαλλιά σαφώς απαιτούν μεγαλύτερη φροντίδα καθώς κάθε χημική διαδικασία τα κάνει πιο εύθραυστα και πιο αδύναμα. Η βαφή ωστόσο κάνει τα μαλλιά να φαίνονται πιο πυκνά και πλούσια.

6. Δεν μπορείτε να βάφετε τα μαλλιά σας αν είστε έγκυος

«Η κύρια ανησυχία σχετικά με τη βαφή των μαλλιών σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ο κίνδυνος που σχετίζεται με την εισπνοή αμμωνίας και όχι ο κίνδυνος να απορροφηθεί στο τριχωτό της κεφαλής σας,» αναφέρει η Carrie Ann Terrell, MD, Μαιευτικής και Γυναικολογίας και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. «Τα επίπεδα της αμμωνίας είναι τόσο χαμηλά ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα, ειδικά αν επισκεφθείτε ένα εξειδικευμένο κομμωτήριο.» Παρόλα αυτά, μπορείτε να προτιμήσετε τη φυσική επιλογή. Η Henna είναι μία φυτική βαφή, χωρίς αμμωνία και αγαπημένη των εγκύων εδώ και χρόνια.

7. Με την κατάλληλη διατροφή η τρίχα γίνεται πιο δυνατή

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως η υγιής όψη των μαλλιών σχετίζεται με εξωτερικούς παράγοντες, όπως ο καιρός ή τα προϊόντα που χρησιμοποιούν. Αλλά το τι τρώτε επηρεάζει τα μαλλιά σας πολύ περισσότερο από όσο νομίζετε. «Το σώμα γεμίζει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά και αυτό αυξάνει τα μαλλιά» αναφέρει ο Δρ Piliang. Αυτό σημαίνει ότι αν είστε σε μια περιοριστική δίαιτα, το σώμα σας δεν θα είναι σε θέση να συνεισφέρει το απαιτούμενο της τροφής στα μαλλιά σας. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε την απαραίτητη ποσότητα σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, και υγιεινά λιπαρά, αλλά σε ψευδάργυρο, σίδηρο και βιταμίνη D. Απευθυνθείτε στο γιατρό σας αν έχετε χαμηλά επίπεδα και χρειάζεστε τυχόν συμπλήρωμα, ειδικά αν δεν τρώνε κόκκινο κρέας, το οποίο είναι πλούσιο σε σίδηρο και βοηθά τα υγιή μαλλιά.

8. H εναλλαγή των σαμπουάν κάνει καλό στα μαλλιά σας

«Είναι θεμιτό να αλλάζετε σαμπουάν, αν θέλετε διαφορετικά αποτελέσματα (το ένα να είναι κατά της πιτυρίδας, το άλλο για όγκο ή θρέψη), αλλά είναι σχεδόν ιδανικό να χρησιμοποιείται κατά διαστήματα το ίδιο σαμπουάν κάθε φορά που λούζεστε» λέει ο Δρ Piliang. Όσο για τη διαφορά που νιώθετε στα μαλλιά σας κάθε φορά που αλλάζετε σαμπουάν είναι πιθανώς λόγω της καινοτομίας κάθε προϊόντος. Κάθε σαμπουάν έχει διαφορετικά αποτελέσματα, συνεχίζει ο Δρ Piliang, αλλά δεν είναι απαραίτητο να αλλάζετε συνεχώς εκτός αν θέλετε κάτι νέο.

9. Η πιτυρίδα σημαίνει ξηρότητα

Συνηθίζουμε να ταυτίζουμε την πιτυρίδα και τις λευκές νιφάδες με ξηρότητα στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής. «Η πιτυρίδα προκαλείται από έναν τύπο ζυμομύκητα που τείνει να αναπτύσσεται σε λιπαρό περιβάλλον», αναφέρει ο δερματολόγος. »Η πιτυρίδα είναι η αντίδραση του σώματός σας για την αντιμετώπιση του εν λόγω ζυμομύκητα.» Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό σαμπουάν κατά της πιτυρίδας και θα δείτε άμεσα αποτελέσματα.

10. Τα αφρίζοντα σαμπουάν καθαρίζουν σε βάθος

Για να καθαρίσουν τα μαλλιά σε βάθος δεν χρειάζεται το σαμπουάν να κάνει υπερβολικό αφρό. Έχουμε συνδυάσει τον αποτελεσματικό καθαρισμό με τον αφρό αλλά τα θειικά άλατα είναι ο κύριος παράγοντας που αφρίζουν τα σαμπουάν. Αυτό όμως μπορεί να εξασθενίσει το χρώμα σας αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας πρόσφατα. Μελέτες δείχνουν πως τα θειικά άλατα είναι επιβλαβή και ύποπτα για καρκίνο. Η λύση είναι τα φυτικά σαμπουάν που δεν κάνουν αφρό αλλά αν επιμένετε σε κάποιο προϊόν που να είναι αφρίζον και παράλληλα ασφαλές επενδύστε σε κάποιο χωρίς θειικά άλατα που περιέχει γλυκερίνη.

11. Το σεσουάρ είναι πιο καταστροφκό από την πετσέτα στο στέγνωμα των μαλλιών

Σύμφωνα με μελέτη του περιοδικού Annals of Dermatology που συνέκρινε τη φθορά του στεγνώματος των μαλλιών με φυσικό τρόπο και με σεσουάρ μαλλιών, το στέγνωμα των μαλλιών με τεχνητό τρόπο προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά στην επιφάνεια της τρίχας (όπως αναμενόταν), αλλά το στέγνωμα με φυσικό τρόπο προκαλεί βαθύτερη φθορά στο εσωτερικό της τρίχας. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το εσωτερικό της τρίχας διογκώνεται όταν εκτίθεται στην υγρασία για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, δημιουργώντας πιθανώς μεγαλύτερη ζημιά από την αντίστοιχη θερμότητα του σεσουάρ. Η συμβουλή είναι να χρησιμοποιήσετε τη χαμηλότερη ρύθμιση θερμότητας στο σεσουάρ ή να το κρατάτε σε απόσταση τουλάχιστον έξι εκατοστά μακριά από τα μαλλιά σας, φροντίζοντας να το μετακινείτε συνεχώς, έτσι ώστε να μην επικεντρώνεται η θερμότητα σε ένα σημείο.

12. Τα λάδια μαλλιών βαραίνουν την τρίχα

Είναι μύθος πως τα λάδια μαλλιών βαραίνουν την τρίχα. Αυτό συμβαίνει μόνο αν τα εφαρμόσετε στο τριχωτό της κεφαλής και πιο συγκεκριμένα στις ρίζες. Εφαρμόζοντας τα στις άκρες και κατά μήκος των μαλλιών χαρίζουν λάμψη, ενυδάτωση και θρέψη. Τα περισσότερα λάδια χάρη στα πολύτιμα συστατικά τους διεισδύουν στην τρίχα και την αναδομούν σε βάθος. Το λάδι καρύδας αποδείχθηκε πως προστατεύει από την αφυδάτωση, τη θερμότητα και τις βλαβερές UVακτίνες ενώ το έλαιο Argan προστατεύει από την απώλεια πρωτεΐνης. Αναμείξτε 20 σταγόνες από αγνό λάδι αργκαν με 3,5 fl οz. conditioner και θα δείτε άμεσα αποτελέσματα στα μαλλιά σας.

13. Πρέπει να λουζόμαστε κάθε μέρα

Ίσως έχετε ακούσει πως πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα. Αλλά όλα αυτά είναι μύθοι. Να λούζετε τα μαλλιά σας όποτε πραγματικά νιώθετε πως πρέπει να τα λούσετε. Τα μαλλιά του καθενός είναι διαφορετικά. Αν τα μαλλιά σας είναι λιπαρά στις ρίζες, λούζετε τα πιο συχνά. Αν όχι, παραλείψτε το λούσιμο μέχρι να αρχίσετε να τα αισθανθείτε λιπαρά.

14. Τα καπέλα ευθύνονται για την τριχόπτωση

Τα καπέλα μπορούν να προκαλέσουν απώλεια των μαλλιών. Μια συνηθισμένη φήμη που σε καμία περίπτωση δεν ευσταθεί.

15. Πρέπει να σκουπίζουμε τα μαλλιά με πετσέτα

Αν είστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους που με το που βγείτε από το ντους, αμέσως τρέχετε να στεγνώσετε τα μαλλιά σας τρίβοντας τα με την πετσέτα δυνατά, έχετε κατά νου πως κάνετε μεγάλο λάθος. »Η πετσέτα και η βίαιη χρήση της κάνει τα μαλλιά σας τραχιά και εύθραυστα» λέει ο Δρ Zeichner. Αντ’ αυτού, απλώς πιέστε απαλά τα μαλλιά σας με μια πετσέτα, και στη συνέχεια χτενίστε με μια χτένα