Η έρευνα η οποία χαρακτηρίστηκε πολύ καλά σχεδιασμένη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Stroke και διεξήχθη υπό την εποπτεία του Lei Yu επίκουρου καθηγητή νευρολογικών ερευνών του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο.

«Δείξαμε ότι η ύπαρξη ενός σκοπού στη ζωή είναι προστατευτική σε σχέση με πολλαπλές καταστάσεις υγείας σε μεγαλύτερη ηλικία» επισημαίνει ο καθηγητής Lei Yu.

Το πιο σημαντικό και ενδιαφέρον είναι ότι δραστηριότητες όπως η συμμετοχή σε εθελοντικές δραστηριότητες μπορούν να προσδώσουν ένα νόημα στη ζωή και ασκήσουν προστατευτική δράση στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα αυτοψίας σε 453 ενήλικες οι οποίες παρακολουθούνταν μέχρι το τέλος της ζωής τους κατά μέσο όρο στην ηλικία των 90. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν συστηματικά ερωτηματολόγια αναφορικά με το σκοπό στη ζωή τους (σε μια κλίμακα αξιολόγησης πέντε σημείων), κανένας τους δεν είχε άνοια, αλλά 114 είχαν υποστεί εγκεφαλικό.

Στην αυτοψία διαπιστώθηκε ότι οι 154 είχαν βλάβες εξαιτίας εγκεφαλικού ορατές δια γυμνού οφθαλμού ενώ οι 128 ορατές με μικροσκόπιο.

Διαπιστώθηκε ότι για κάθε ένα βαθμό αύξησης στην κλίμακα αξιολόγησης του σκοπού στη ζωή η πιθανότητα ύπαρξης περιοχών του εγκεφάλου στις οποίες ήταν ορατή η ισχαιμική βλάβη δια γυμνού οφθαλμού μειώνονταν κατά 50%.

Η έρευνα ενισχύει την άποψη των ειδικών ότι πολλά προβλήματα υγείας μπορούν αν αντιμετωπιστούν με μερικά πολύ βασικά μέτρα που αφορούν την φροντίδα του πνεύματος, το ευ ζην και την ύπαρξη ενός νοήματος στη ζωή.