Το σύστημα αυτό επιτρέπει μια σταδιακή διόρθωση της σκολίωσης που γίνεται μέσω γυμναστικών ασκήσεων. Χρειάζεται μια σύντομη επέμβαση για να τοποθετηθεί το σύστημα μέσω μιας μικρής τομής που συνήθως αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της τομής ενός παραδοσιακού χειρουργείου. Πρόσφατα, το σύστημα αυτό τοποθετήθηκε διαδερμικά από την ομάδα του κ. Σεκούρη σε συνεργασία με τον καθηγητή Yizhar Floman (εφευρέτη του ApiFix) για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο.
Η τοποθέτηση του ApiFix έγινε μέσω δύο μικρών οπών περίπου 2,5 εκ. αντί της μικρής τομής των περίπου 10-12 εκ. που γίνεται συνήθως. Η διαδερμική τοποθέτηση πραγματοποιήθηκε σε μια όμορφη νεαρή 14 ετών που είχε μια σκολίωση 40°. Άμεσα μετά το χειρουργείο η σκολίωση διορθώθηκε στις 26° και θα συνεχίσει να διορθώνεται με τις γυμναστικές ασκήσεις. Ο χρόνος νοσηλείας γι’ αυτήν την επέμβαση είναι μια ημέρα. Ο στόχος της επέμβασης είναι να διακόψει την επιδείνωση της σκολίωσης και να τη διορθώσει μερικώς. Στους ασθενείς που έχουν υποβληθεί στην επέμβαση με τη μέθοδο ApiFix και έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα γυμναστικής η σκολίωση έχει ήδη μειωθεί κάτω από τις 20°.
Εκτός από την ελάχιστα τραυματική τεχνική που εφαρμόζεται, ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του συστήματος είναι ότι δεν ‘δένει’ την σπονδυλική στήλη, αλλά αντιθέτως της επιτρέπει να κινείται και να αναπτύσσεται. Στην ουσία το σύστημα ApiFix λειτουργεί σαν ένας πολύ πιο αποτελεσματικός, εσωτερικός κηδεμόνας. Περισσότερες πληροφορίες για τη νέα μέθοδο θα βρείτε στο www.apifix.gr.
Ο κ. Σεκούρης έχει ξαναεφαρμόσει πρωτοποριακές τεχνικές για την σκολίωση στην Ελλάδα. Έχει χρησιμοποιήσει επιτυχώς νέα αυτοεκπτυσσόμενα συστήματα για την διόρθωση της σκολίωσης σε παιδιά μικρότερα των 10 ετών. Τα συστήματα αυτά επίσης δεν «δένουν» την σπονδυλική στήλη και της επιτρέπουν να αναπτυχθεί. Έχει εκπαιδευτεί και δουλέψει σε αρκετά νοσοκομεία του εξωτερικού (όπως στο Nuffield Orthopaedic Centre της Οξφόρδης, στο Radcliffe Hospital της Οξφόρδης στην Αγγλία και στο Istituto Ortopedico Rizzoli της Ιταλίας) και είναι γνώστης των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, της ρομποτικής και της ενδοσκοπικής χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης. Στην Ελλάδα έχει δουλέψει ως επιμελητής στο ΓΝΑ «ΚΑΤ» της Κηφισιάς, ως Διευθυντής του Παιδορθοπεδικού Τμήματος στο Νοσοκομείο «Μετροπόλιταν» και τον τελευταίο καιρό εργάζεται ως Διευθυντής του Τμήματος Παιδορθοπεδικής και Σπονδυλικής Στήλης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Πρόσφατα επιλέχθηκε από την Ελληνική Ορθοπεδική Εταιρεία ως εξεταστής των ειδικευόμενων της Ευρωπαϊκής Ορθοπεδικής Εταιρείας (EBOT). Έχει πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο με κύρια αντικείμενα την σπονδυλική στήλη, την παιδορθοπεδική και τις αθλητικές κακώσεις.
Νικόλαος Σεκούρης
Ορθοπαιδικός-Χειρουργός
Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστήμιου Αθηνών
Μετεκπαιδευθείς στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης στο Nuffield Orthopaedic Centre, Oxford, UK, στο Radcliffe Hospital, Oxford, UK & στο Istituto Ortopedico Rizzoli, Italy.