Η καθυστέρηση λίγων λεπτών για να κοπεί ο ομφάλιος λώρος του νεογέννητου με τη μητέρα του θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά την ανάπτυξη του παιδιού σύμφωνα με τους ερευνητές.

Περιμένοντας τρία λεπτά για να κόψουν τον ομφάλιο λώρο μετά τη γέννηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτίωση της ανάπτυξης στα αγόρια σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ερευνητών σε 263 παιδιά τα οποία παρακολουθήθηκαν επί τετραετίας.

Στα παιδιά ο ομφάλιος λώρος είχε κοπεί είτε γρήγορα στα 10 δευτερόλεπτα είτε αργά – τουλάχιστον τρία λεπτά μετά τη γέννηση.

Τέσσερα χρόνια μετά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά ανεξαρτήτως του πότε είχε κοπεί ο ομφάλιος λώρος ήταν εξίσου έξυπνα. Ωστόσο παρατηρήθηκαν κάποιες διαφορές: περισσότερα παιδιά μεταξύ εκείνων στα οποία ο ομφάλιος λώρος είχε κοπεί καθυστερημένα είχαν πιο ώριμο και σωστό τρόπο πιασίματος της λαβής το μολυβιού στο τεστ ελέγχου της λεπτής κινητικότητάς τους.

Η καθυστέρηση της κοπής του ομφάλιου λώρου επιτρέπει την τροφοδοσία με υγιές και πλούσιο σε σίδηρο αίμα το νεογέννητο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει την αναμονή ενός λεπτού προτού κοπεί ο ομφάλιος λώρος ή μέχρις ότου δεν υπάρχει πλέον ορατός παλμός στον λώρο.