Η μόδα των τατουάζ που έχουν υιοθετήσει celebrities, όπως η Angelina Jolie και ο David Beckham, κρύβει ιατρικές επιπλοκές, τονίζουν επιστήμονες.

Αμερικανική μελέτη δείχνει ότι περισσότεροι από ένας στους 20 ανθρώπους που «χτυπάνε» τατουάζ υποφέρουν από επιπλοκές, όπως μολύνσεις, αίσθηση κνησμού και πρήξιμο στην περιοχή, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και πολλά χρόνια.

Μάλιστα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η θεραπεία των επιπλοκών αυτών ορισμένες φορές δεν είναι αποτελεσματική. Ορισμένες αντιδράσεις του δέρματος, δηλαδή, μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, άλλες όμως ενδεχομένως να χρειαστούν επέμβαση με λέιζερ, προκειμένου π.χ. να αφαιρεθεί το τατουάζ.

Δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι αντιδράσεις αυτές οφείλονται στην ίδια τη χημική σύνθεση των χρωματιστών μελανιών που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία ή σε άλλες χημικές ουσίες, όπως τα συντηρητικά ή τα λευκαντικά, που προστίθενται σε αυτά ή ακόμα και στις βλάβες που ενδεχομένως να υφίστανται τα μελάνια με την πάροδο του χρόνου.

Οι χρόνιες επιπλοκές στο δέρμα εκδηλώνονται συνήθως σε περιοχές, όπου έχουν «χτυπηθεί» τατουάζ με κόκκινο και μαύρο μελάνι.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ένας στους πέντε αμερικανούς έχει τουλάχιστον ένα τατουάζ, ενώ παρόμοια είναι τα νούμερα και για το Ηνωμένο Βασίλειο.