Η εκστρατεία, που θα πραγματοποιηθεί σε 9 μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Ιεράπετρα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά), έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση, την πρόληψη και την παρότρυνση σε διαγνωστικές εξετάσεις.

Με βάση τα στοιχεία από τις πιο πρόσφατες μελέτες, στην Ελλάδα ζουν 134.000 ασθενείς με ενεργή, χρόνια ηπατίτιδα C, αλλά λόγω του ασυμπτωματικού χαρακτήρα της ασθένειας μόλις οι 32.000 έχουν διαγνωσθεί με την ασθένεια. Τα τελευταία χρόνια οι συνέπειες της νόσου είναι ολέθριες, καθώς υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε στάδιο κίρρωσης του ήπατος ανέρχεται στις 20.000, τα περιστατικά με ηπατοκυτταρικό καρκίνο ανέρχονται στα 850 και θάνατοι που συσχετίζονται με την ηπατίτιδα C φτάνουν τους 800 ετησίως.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι μόλις 32.000, δηλαδή περίπου το 20%, γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τη νόσο, ενώ από αυτούς μόνο οι 13.000, δηλαδή το 7%-8%, έχουν λάβει κάποια από τις διαθέσιμες θεραπείες. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που νοσούν δεν το γνωρίζουν και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των ασθενών με χρόνια λοίμωξη από τον ιό δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα μέχρι η κατάσταση της υγείας τους να επιδεινωθεί σοβαρά.

Η ενημερωτική εκστρατεία του Συλλόγου «Προμηθέας», που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του χρόνου, θα παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν εξετάσεων με τη μέθοδο «Rapid Test». Στόχος είναι να διενεργηθούν συνολικά 5.000 δωρεάν εξετάσεις. Για την ενημέρωση του κοινού έχουν τυπωθεί 70.000 φυλλάδια προς διανομή και διάθεση, ενώ έχουν δημιουργηθεί δύο βίντεο με πληροφορίες και συμβουλές πρόληψης. Παράλληλα, θα προσφερθεί ψυχολογική υποστήριξη στους ανθρώπους που θα βρεθούν θετικοί στις εξετάσεις. Τέλος, θα συγκεντρωθούν στοιχεία αναφορικά με τις ανάγκες και τα εμπόδια που συναντούν καθημερινά οι ασθενείς.

Λίγα λόγια για τον «Προμηθέα»
Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται από το 2012 και είναι ο πρώτος σύλλογος ασθενών με νοσήματα του ήπατος. Παρέχει τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ηπατιτίδων καθώς και υποστήριξη σε ανθρώπους που νοσούν με τις ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C ή άλλα νοσήματα του ήπατος.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.helpa-prometheus.gr.