Το φαινόμενο placebo είναι αληθινό, καταλήγει νέα έρευνα, ακόμα και όταν η θεραπεία στην οποία μας υποβάλλει ο γιατρός, δεν έχει ιατρική αξία.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι ασθενείς που λάμβαναν ψευδοφάρμακα για τον πόνο, συνέχιζαν να νιώθουν οφέλη από αυτά, ακόμα και όταν ενημερώθηκαν ότι τα φάρμακα δεν ήταν αληθινά.

Προκειμένου να αισθανθούν αυτά τα οφέλη, οι συμμετέχοντες έπρεπε να εκπαιδευτούν στο να πιστέψουν ότι η θεραπεία ήταν αληθινή και χρειάστηκε αρκετός χρόνος, ώστε η αντίληψη αυτή να ριζωθεί βαθιά μέσα τους.

Οι συμμετέχοντες, στους οποίους ειπώθηκε ότι η θεραπεία ήταν ψεύτικη μετά από μια μόλις συνεδρία, σταμάτησαν να νιώθουν ανακούφιση από τον πόνο, σύμφωνα με την νέα αμερικανική έρευνα. Ωστόσο, αυτοί οι οποίοι το έμαθαν μετά από 4 συνεδρίες, συνέχισαν να βιώνουν τα θετικά αποτελέσματα της θεραπείας.

«Αυτά τα βιώματα εκπαιδεύουν τον εγκέφαλο να αντιδρά στη θεραπεία σαν πραγματικό γεγονός», υποστηρίζουν οι επιστήμονες και συνεχίζουν: «Μετά από αυτήν τη εκπαίδευση, ο εγκέφαλος συνεχίζει να αντιδρά στο φαινόμενο placebo (π.χ. να νιώθει ανακούφιση από τον πόνο), ακόμα και όταν έχουμε σταματήσει να πιστεύουμε σε αυτό».