1 Επιλέγετε φρούτα εποχής από τον τόπο σας (ή έστω την ήπειρό σας). Έχουν καλύτερη γεύση, άρωμα και υφή από ότι αυτά που έρχονται από την άλλη άκρη της γης.

2 Επιλέγετε φρούτα εξίσου ώριμα. Αν υπάρχει μεγάλη διαφορά στην υφή μειώνεται η απόλαυση που προσφέρει η σαλάτα. Επιπλέον, τα πολύ γινωμένα φρούτα διαλύονται και καλύπτουν τα υπόλοιπα.

3 Επιλέγετε φρούτα με διαφορετικά χρώματα για να τονίσετε την παρουσία τους στη σαλάτα. Κάντε το ίδιο και με τις υφές. Έτσι, θα κερδίσετε το ενδιαφέρον του ματιού και της παλέτας.

4 Είναι καλύτερο να έχετε αφαιρέσει όλα τα μέρη που δεν τρώγονται (π.χ. κουκούτσια), αλλά αν δεν μπορείτε, τότε ενημερώστε τους καλεσμένους σας.

5 Η ομοιομορφία είναι σημαντική. Είτε τα κόψετε σε λωρίδες είτε σε κυβάκια, φροντίστε τα φρούτα σας να έχουν την ίδια μορφή.

6 Τηρείτε τις αναλογίες. Αυτό θα πει ότι βάζετε τις ίδιες ποσότητες από τα φρούτα που έχετε επιλέξει, ώστε κανείς να μην μείνει παραπονεμένος.

7 Ενισχύστε τη γεύση της σαλάτας, ρίχνοντας από πάνω φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και άλλων εσπεριδοειδών (π.χ. λεμόνι, λάιμ). Επιπλέον, ο χυμός αυτός προστατεύει τα φρούτα από το να γίνουν καφέ. Για περισσότερη γεύση μπορείτε να ρίξετε από πάνω και ξύσμα εσπεριδοειδών.

8 Η μέντα δεν κάνει μόνο για κοκτέιλ, αλλά χαρίζει άρωμα και γεύση στις σαλάτες, ιδιαίτερα αν έχουν πεπόνι, μούρα και εσπεριδοειδή.

9 Αν οι φράουλες και τα μούρα, που θέλετε να χρησιμοποιήσετε δεν έχουν ωριμάσει ακόμα, μην ανησυχείτε. Δώστε τους μια γλυκιά νότα πασπαλίζοντάς τα με ζάχαρη, που θα διαλυθεί μέσα σε λίγα λεπτά.

10 Λγο ρούμι ή λικέρ από κουμκουάτ δώσει μια άλλη γευστική νότα στη φρουτοσαλάτα σας.