Της Άντας Νησιανάκη – Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Nutrimed Πειραιά

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κίνησης (MoveWeek) είναι μια ετήσια πανευρωπαϊκή εκδήλωση και αναπόσπαστο μέρος της Εκστρατείας NowWeMove. Στόχος της είναι να δημιουργήσει «μία» σωματικά δραστήρια κοινότητα και να αναδείξει τα οφέλη της καθημερινής κίνησης, της τακτικής ενασχόλησης με τον αθλητισμό και του ενεργού τρόπου ζωής σε όλη την Ευρώπη. Φέτος, η καμπάνια θα πραγματοποιηθεί σε 38 χώρες, επιλέγοντας η κάθε χώρα μία εβδομάδα ανάμεσα στις 7 και 30 Σεπτεμβρίου, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, όπου οι δραστηριότητες επικεντρώνονται κυρίως στην εβδομάδα 21 έως 27 Σεπτεμβρίου.


Σε κίνηση για υγεία και καλύτερο έλεγχο του βάρους
Ολοένα και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η σωματική αδράνεια συνδέεται με κάθε είδους πρόβλημα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό, διαβήτη και παχυσαρκία. Τα περιθώρια βελτίωσης είναι μεγάλα, καθώς τα 2/3 των Ευρωπαίων δεν προσεγγίζουν καν τα ελάχιστα επίπεδα καθημερινής σωματικής άσκησης. Ομοίως στην Ελλάδα, το 69% του πληθυσμού είναι σωματικά αδρανές, ενώ το 12% των Ελλήνων δεν περπατά για 10 συνεχόμενα λεπτά ούτε μία φορά μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας! Ανεξάρτητα από την ηλικία σου, η τακτική άσκηση θα σε βοηθήσει να ακολουθήσεις έναν πιο χαρούμενο τρόπο ζωής, αλλά και να διατηρήσεις ένα σωστό ενεργειακό ισοζύγιο. Η άσκηση αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα για μία προσπάθεια απώλειας ή διατήρησης βάρους. Αντί, λοιπόν, να παλεύεις με τα μισά όπλα, μειώνοντας θερμίδες και μερίδες, αποκλείοντας τρόφιμα ή ροφήματα, στην προσπάθειά σου να χάσεις βάρος, δώσε έμφαση και στις θερμίδες που «καις»! Ακόμη κι απλές δραστηριότητες όπως η κηπουρική, το περπάτημα κι οι οικιακές δουλειές μπορούν να βοηθήσουν.

Κινητοποιήσου και γίνε μέρος του οράματος!
Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Κίνησης, εκατοντάδες εκδηλώσεις (περίπατοι, εκδρομές με ποδήλατα, διασκεδαστικοί αγώνες δρόμου, εκδηλώσεις σε σχολεία) θα λάβουν χώρα ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, σε μια γιορτή του αθλητισμού και της σωματικής δραστηριότητας! Το όραμα είναι 100 εκατομμύρια περισσότεροι Ευρωπαίοι ενεργοί στον αθλητισμό ή στην σωματική δραστηριότητα μέχρι το 2020! Φέτος η Διεθνής Ένωση Αθλητισμού και Πολιτισμού (ISCA), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών (ECF) φιλοδοξούν να πετύχουν σε όλη την Ευρώπη, πάνω από 1.000.000 συμμετοχές. Πέρυσι στην Ελλάδα περισσότεροι από 5.000 πολίτες «μπήκαν σε κίνηση» σε εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες που οργανώθηκαν σε 34 πόλεις. Πάμε να σπάσουμε το προηγούμενο ρεκόρ;

Η αλλαγή απαιτεί χρόνο, αλλά μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για την συμμετοχή όλων μας στον αθλητισμό και τη σωματική δραστηριότητα.

Περισσότερες πληροφορίες για την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κίνησης» μπορείς να βρεις στο παρακάτω link: http://greece.moveweek.eu/what-is-moveweek/