Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων του Τέξας και της Βόρειας Καρολίνας έδειξαν ότι μια διατροφή που περιέχει αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορεί να επενεργήσει θετικά στο μικροβίωμα του γαστρεντερικού συστήματος, κατά μήκος του εντέρου συμβάλλοντας έτσι σε μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
«Κατά τη έρευνά μας καταφέραμε να δείξουμε ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα προάγουν την συγκράτηση των καλών βακτηρίων στο έντερο και με αυτό τον τρόπο ενδέχεται να μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια dr Nancy Turner, καθηγήτρια διατροφής.
Η έρευνα διεξήχθη σε μοντέλο πειραματόζωων και παρότι τα συμπεράσματα είναι ενθαρρυντικά για να ενισχυθούν πρέπει να γίνουν πρόσθετες έρευνες σε ανθρώπους τονίζουν οι ερευνητές.