Τα κομπλιμέντα μάς υπενθυμίζουν ότι κάναμε κάτι καλό και μας κινητοποιούν να προσπαθήσουμε πάλι και να τα καταφέρουμε όσο καλύτερα μπορούμε.

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Harvard ανακάλυψε ότι τα θετικά σχόλια μας βοηθούν να έχουμε καλύτερες επιδόσεις στη δουλειά μας, αλλά και να αντιμετωπίζουμε καλύτερα στρεσογόνες καταστάσεις.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 123 άτομα να λάβουν μέρος σε μια ψεύτικη συνέντευξη για δουλειά προκειμένου να διερευνήσουν τις επιπτώσεις των κομπλιμέντων στον εργασιακό χώρο.

Βρήκαν, λοιπόν, ότι οι συμμετέχοντες που είχαν λάβει κομπλιμέντα από φίλους πριν τη συνέντευξη, τα πήγαν καλύτερα από όσους δεν έλαβαν το ίδιο θετικά σχόλια ή δεν ήρθαν σε επαφή με άλλους ανθρώπους πριν τη συνέντευξη.

Ουσιαστικά, τα θετικά σχόλια κάποιου τρίτου ως κίνηση εκτίμησης στο πρόσωπό μας μάς γεμίζουν θετικά συναισθήματα και ενδεχομένως να προκαλούν ακόμα και σωματικές αλλαγές.

Στο δεύτερο μέρος της έρευνας, ζητήθηκε από άλλους 75 συμμετέχοντες να σκεφτούν δημιουργικές προτάσεις για διαφορετικά σενάρια, όπως π.χ. τρόπους να επαναχρησιμοποιήσουν μια παλιά εφημερίδα.

Οι ερευνητές βρήκαν και πάλι ότι εκείνοι οι οποίοι είχαν δεχτεί κομπλιμέντα πριν την έναρξη του πειράματος, είχαν μεγαλύτερη επιτυχία σε αυτό που τους ζητήθηκε.

Ένα τρίτο τεστ που πραγματοποιήθηκε σε πραγματικό αυτή τη φορά εργασιακό περιβάλλον, έδειξε ότι οι υπάλληλοι που είχαν δεχτεί κομπλιμέντα από τα αφεντικά τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης ή να παραιτηθούν από τη δουλειά τους.

Οι επιστήμονες, λοιπόν, τονίζουν ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό για τα αφεντικά να επαινούν τους υπαλλήλους τους προκειμένου να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, παρά να τους εφιστούν την προσοχή στα λάθη τους.