Στο γκανγκστερικό Black Mass (Ανίερη Συμμαχία) του Σκοτ Κούπερ, ο Τζόνι Ντεπ κάνει ένα διάλειμμα αφήνοντας για λίγο ήσυχη την αλλοπρόσαλλη κινηματογραφική πλευρά του και μεταμορφώνεται ενσαρκώνοντας τον διαβόητο και αδίστακτο ιρλανδοαμερικανό μαφιόζο Τζέιμς «Γουάιτι» Μπάλτζερ.

Σύνοψη

Η ταινία διηγείται την αληθινή ιστορία μιας Ανίερης συμμαχίας, που ξέφυγε κάθε ελέγχου. Στη Βοστώνη της δεκαετίας του ’70, ο πράκτορας του FBI Τζον Κόνολι (Τζόελ Έντζερτον) πείθει τον Μπάλτζερ να συνεργαστεί με το FBI για να εξοντώσουν έναν κοινό εχθρό: την ιταλική μαφία. Εν κρυπτώ, η ανίερη αυτή συμμαχία, θα ξεφύγει κάθε ελέγχου, επιτρέποντας στον Γουάιτι να διαφύγει της Δικαιοσύνης, να συγκεντρώσει δύναμη και να αναδειχθεί σε έναν από τους πιο διαβόητους και ισχυρούς μαφιόζους της Βοστώνης.

Ο Τζόνι Ντεπ, ο οποίος ερμηνεύει τον Γουάιτι, δηλώνει σχετικά: «το Σάουθι ήταν μία κλειστή γειτονιά. Όλοι όσοι ζούσαν εκεί ήταν δεμένοι μεταξύ τους και πιστοί στον Γουάιτι. Πολλοί άνθρωποι τον είχαν για είδωλο, γιατί ήταν χαρισματικός. Κάτι τραβούσε τον κόσμο κοντά του. Ήθελε να τον γνωρίσουν, να τον καταλάβουν. Ο Γουάιτι είναι ένας συναρπαστικός χαρακτήρας και είχα μεγάλο ενδιαφέρον ν’ ανακαλύψω τα βαθύτερα κίνητρά του». Παρόλο που – όπως λένε – δεν υπάρχει τιμή μεταξύ των κλεφτών, ο Τζονι Ντεπ υποστηρίζει, ότι ο Γουάιτι είναι, κατά βάθος, ένας έντιμος άνθρωπος. Η πρώτη του αντίδραση στην πρόταση του Κόνολι ήταν αρνητική. Η βοήθεια όμως που προσφέρει στο FBI εναντίον της ιταλικής μαφίας είναι γι αυτόν μια επιχειρηματική απόφαση, από την οποία – χωρίς αμφιβολία – επωφελείται. Ο καθένας θα μπορούσε να το σκεφτεί με τον ίδιο τρόπο και να κάνει το ίδιο στη θέση του.

Ο Γουάιτι είναι γοητευτικός άνθρωπος, αλλά ταυτόχρονα είναι και κάποιος που, εν ριπή οφθαλμού, θα μπορούσε να σε σκοτώσει. Ο Ντεπ μπόρεσε να συνειδητοποιήσει ότι ο Γουάιτι Μπάλτζερ δεν είναι, κατά βάση, ένας συμπαθητικός χαρακτήρας. Έχει μία ιδιαιτέρως φαύλη πλευρά, που αντίστοιχή της δεν έχει ενσαρκώνει ποτέ στο παρελθόν ο Τζόνι Ντεπ.

Προκειμένου ο Τζονι Ντεπ να μοιάζει στον Γουάιτι Μπάλτζερ, ο επικεφαλής τμήματος μακιγιάζ Τζόελ Χάρλοου πραγματοποίησε τεχνικές γλυπτικής και προσθετικής προσώπου. Βασιζόμενοι σε φωτογραφίες και με έμφαση στο μέτωπο και τη μύτη δημιούργησαν ένα αμάλγαμα του προσώπου του Γουάιτι από σιλικόνη. Το σημαντικό ήταν η πυκνότητα της σιλικόνης να είναι σωστή, ειδικά στο μέτωπο, ώστε οι εκφράσεις του Ντεπ να φαίνονται φυσικές. Για τη μεταμόρφωση του κεφαλιού και των μαλλιών του Ντεπ, συνεργάστηκαν η Γκλόρια Κάσνι, η οποία προσάρμοσε λωρίδες σιλικόνης στο μέτωπο του ηθοποιού, και η Καν Τρανς (ειδική στα εφέ μαλλιών και στις περούκες), η οποία ξόδεψε δεκάδες ώρες «φυτεύοντας» τούφες μαλλιών στις λωρίδες σιλικόνης, ώστε να δημιουργήσει τη γραμμή των μαλλιών και τα φρύδια του Γουάιτι. Στη συνέχεια προστέθηκε και μία γκρι περούκα για να καλύψει τα φυσικά σκούρα μαλλιά του Ντεπ. Μέσα από το αρχειακό υλικό «δανείστηκαν» γενικότερα, όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του Γουάιτι: την απόσταση ανάμεσα στα μάτια όπως και το μπλε χρώμα τους, τη μύτη του, το πηγούνι του, τη γραμμή των μαλλιών του. Τα μέλη του συνεργείου αναρίγησαν όταν είδαν την ομοιότητά του με τον Μπάλτζερ.

Η ταινία φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Σκοτ Κούπερ, ενώ το σενάριο ανήκει στους Μαρκ Μάλουκ και Τζεζ Μπάτεργουορθ και βασίζεται στο best seller Black Mass: Whitey Bulger, the FBI, and a Devil’s Deal των Ντικ Λερ και Τζέραρντ Ο’Νιλ, των δύο ρεπόρτερ που αποκάλυψαν το θέμα στην The Boston Globe.

Το λαμπερό καστ του φιλμ συμπληρώνουν ακόμα οι Τζόελ Έντζερντον, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Σιένα Μίλερ, Πίτερ Σάρσγκααρντ, Ντακότα Τζόνσον, Κέβιν Μπέικον.

Η πολυαναμενόμενη ταινία κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες από τις 15/10 σε διανομή Tanweer

Τζέιμς «Γουάιτι» Μπάλτζερ: Μύθος και πραγματικότητα

    Ο Τζέιμς Μπάλτζερ σιχαινόταν το παρατσούκλι «Γουάιτι» που του είχε αποδοθεί λόγω του ξανθού χρώματος των μαλλιών του. Ο ίδιος προτιμούσε να τον αποκαλούν «Τζίμι».

    Ο Μπάλτζερ συνελήφθη πρώτη φορά σε ηλικία 14 ετών για κλοπή. Όντας νέος με ανησυχίες και δίψα για περιπέτεια, έφυγε από το σπίτι του και μπήκε στο τσίρκο Barnum and Bailey, όπου και εργάστηκε ως γενικών καθηκόντων.

    Παρά τη φήμη που είχε ως «το καλό – κακό παιδί» – πολέμιος των ναρκωτικών, που βοήθησε να ‘καθαρίσει’ η συνοικία που μεγάλωσε στη Νότια Βοστώνη, γνωστή ως «Σάουθι» – φέρεται να έβγαλε εκατομμύρια δολάρια από εμπόριο ναρκωτικών.

    Παρόλο που μέχρι σήμερα αρνείται κατηγορηματικά ότι υπήρξε «καρφί» ή «προδότης», οι δεσμοί του με τον πράκτορα του FBI, Τζον Κόνολι από την παιδική τους ηλικία, τον έκαναν πληροφοριοδότη της Υπηρεσίας από το 1976 ως το 1990. Ο Μπάλτζερ φέρεται ότι διέπραξε 11 ανθρωποκτονίες κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, τελώντας υπό την προστασία του FBI.

    Ο Μπάλτζερ έπινε σχεδόν αποκλειστικά τζίντζερ-έιλ, δεν κάπνιζε και γυμναζόταν καθημερινά.

    Αν και απεχθανόταν τα ναρκωτικά, το 1957 και ενώ έκτιε την ποινή του για ένοπλη ληστεία τράπεζας, προσφέρθηκε να λάβει μέρος στις κλινικές δοκιμές του ψυχοτρόπου ναρκωτικού LSD που διεξήγαγε η CIA. Η ανταμοιβή για κάθε ένεση ήταν τρία δολάρια και μείωση της ποινής του κατά 54 ημέρες συνολικά. Οι εβδομαδιαίες όμως, ενέσεις LSD είχαν ως αποτέλεσμα τρομακτικές παραισθήσεις που θα στοίχειωναν τους εφιάλτες του για την υπόλοιπη ζωή του.

    Ο μύθος του Μπάλτζερ εν μέρει οικοδομήθηκε πάνω στο γεγονός ότι σκότωνε μόνο εγκληματίες. Είναι όμως, γεγονός ότι ένας αθώος άνθρωπος έχασε τη ζωή του εν τω μέσω διασταυρούμενων πυρών, επειδή προσφέρθηκε να μεταφέρει τον Μπάλτζερ. Επίσης, φέρεται να δολοφόνησε κατά λάθος τον νομιμόφρονα αδερφό ενός αντιπάλου του, και τρία χρόνια αργότερα τον ίδιο τον γκάνγκστερ για να αποφύγει τα αντίποινα.

    Τρόφιμος του Αλκατράζ από το 1959 ως το 1963, ο Μπάλτζερ επέστρεψε στον «Βράχο» το 1995 ως τουρίστας, όπου πόζαρε με τη συνοδό του μπροστά στον φωτογραφικό φακό με στολή κρατουμένων.

    Ο Μπάλτζερ πέρασε τα 12 από τα 16 χρόνια που διέφευγε το Νόμου όντας ο υπ’ αριθμόν 2 Καταζητούμενος στη λίστα του FBI, αμέσως μετά τον Οσάμα Μπιλ Λάντεν.

    Ενώ ζούσαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στη Σάντα Μόνικα, ο Μπάλτζερ και η σύντροφός του τάιζαν ένα αδέσποτο γατάκι ονόματι «Τάιγκερ». Ένας πρώην γείτονας, που είχε γνωριστεί με τη σύντροφο του Μπάλτζερ όταν εκείνη τάιζε το αδέσποτο, ενημέρωσε τις Αρχές για τον καταζητούμενο, όταν είδε μια φωτογραφία της συντρόφου του στις ειδήσεις.