Σύμφωνα με διάφορους δείκτες υγείας η Ελλάδα είναι μία από τις λιγότερο «υγιείς» χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνα με τη Eurostat (την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία), το ποσοστό των Ελλήνων που ήταν από 16 ετών και πάνω και είχαν ανάγκη οδοντιατρικής φροντίδας το 2013 ανερχόταν σε 10,6%. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 7,9%. Από ό,τι φαίνεται τα οδοντιατρικά προβλήματα είναι ακόμα πιο έντονα στα παιδιά και η κρίση έκανε τα πράγματα χειρότερα σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Ελληνική Οδοντιατρική Εταιρεία. Από το 2004 ως το 2014 το 60% των οδοντιατρικών προβλημάτων στα 15χρονα έμεναν χωρίς αντιμετώπιση για διάστημα τουλάχιστον ενός χρόνου ενώ το ποσοστό αυτό ήταν 40% στην προηγούμενη δεκαετία. Επίσης, σχεδόν όλα τα 5χρονα (σε ποσοστό 86,8%) που ελέγχθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας είχαν οδοντιατρικά προβλήματα που είχαν αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση.
Γιατί συμβαίνουν αυτά;Καταρχάς, στην Ελλάδα της κρίσης ο οδοντίατρος θεωρείται μία πολυτέλεια που δεν μπορεί ο μέσος Έλληνας να πληρώσει. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι 1,2 εκατομμύρια Έλληνες είναι άνεργοι και το 40% των παιδιών ζουν στη φτώχια, ποσοστό μεγαλύτερο από ότι στη Χιλή, την Τουρκία ή το Μεξικό καταλαβαίνουμε γιατί οι επισκέψεις στον οδοντογιατρό έχουν αραιώσει. Παράλληλα, οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία καθώς και οι παροχές για τους πολίτες έχουν συρρικνωθεί. Το αποτέλεσμα; Πάνω από το 8% των Ελλήνων δεν πήγαν στον οδοντίατρο το 2013 για λόγους οικονομικούς σε αντίθεση με το μέσο ποσοστό 5,1% που έχουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι σύμφωνα με τη Eurostat.
Επιπλέον ας μην ξεχνάμε ότι τα γλυκά και οι σοκολάτες, η κατανάλωση των οποίων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια της κρίσης, λειτουργούν ως comfort food, που κάνει τους ανθρώπους να «ξεχνάνε» και να παραμερίζουν τα προβλήματά τους.