Υπάρχει κίνδυνος για ένα παιδί 15 χρονών που αθλείται να μην τρώει κρέας και ζυμαρικά; Σοφία
Αγαπητή Σοφία,
η διατροφή κατά την διάρκεια της εφηβείας παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του έφηβου. Το διαιτολόγιο του έφηβου αθλητή θα πρέπει να είναι επαρκές σε θερμίδες και σε θρεπτικά συστατικά. Για να το επιτύχουμε αυτό απαιτείται ποικιλία, δηλαδή να χρησιμοποιούμε τροφές που ανήκουν και στις 5 βασικές ομάδες τροφίμων. Η σωστή διατροφική αξιολόγηση απαιτεί επιπλέον πληροφορίες όπως είναι το φύλο, το βάρος, το ύψος, το άθλημα, η συχνότητα των προπονήσεων κ.α. Παρ’ όλα αυτά θα προσπαθήσω να σας δώσω κάποιες γενικές κατευθύνσεις. Οι υδατάνθρακες αποτελούν την βασική πηγή ενέργειας για το σώμα και θα πρέπει να καλύπτουν το 50-55% των συνολικών ημερήσιων προσλαμβανόμενων θερμίδων. Εκτός από τα ζυμαρικά τους συναντάμε στο ρύζι, στην πατάτα, στο ψωμί, στα δημητριακά πρωινού, στα φρούτα κτλ. Οι πρωτεϊνικές ανάγκες των εφήβων αθλητών είναι αυξημένες εξαιτίας της ανάπτυξης αλλά και της διατήρησης του πρωτεϊνικού ισοζυγίου. Οι έφηβοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε προϊόντα όπως το κρέας, το ψάρι, το αυγό και τα γαλακτοκομικά, υπάρχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Επίσης οι έφηβοι που αθλούνται έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν χαμηλή περιεκτικότητα σιδήρου στο αίμα.
Νάνσυ Γρίβα, Διατροφολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Chryssalis Medical Spa