Θα ήθελα να σας ζητήσω μια light χαμηλών λιπαρών και λίγων θερμίδων συνταγή-εκδοχή του παστίτσιου, καθώς και μια light εκδοχή λεπτής ζύμης για πίτσα. Θα ήταν καλό να βάλω μόνο νερό με αλεύρι φαρίνα ολικής; Βασιλική

Αγαπητή Βασιλική,

για την μπεσαμέλ μπορείτε να επιλέξετε μια συνταγή χωρίς βούτυρο και αβγά. Το μόνο που χρειάζεται είναι 3 ποτήρια γάλα εβαπορέ light, 3 ποτήρια νερό και 6 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, λίγο αλάτι και πιπέρι και όποια άλλα καρυκεύματα σας αρέσουν (κυρίως αυτά θα προσδώσουν γεύση). Ρίχνετε τα υλικά σε μία κατσαρόλα, ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά συνεχίζετε το ανακάτεμα. Πριν αρχίσει o βρασμός κατεβάστε από τη φωτιά. Αντί για κιμά μια καλή ιδέα είναι, να ψιλοκόψετε λαχανικά της αρεσκείας σας τα οποία μπορείτε να σοτάρετε σε λίγο ελαιόλαδο. Χρησιμοποιήστε και την δική σας φαντασία!

Για μια light εκδοχή της πίτσας, εάν στη ζύμη εκτός από αλεύρι ή φαρίνα, προσθέσετε και 1-2 κ.γ. ελαιόλαδο δεν θα μεταβληθεί σημαντικά η σύσταση της σε λιπαρά. Το αλεύρι ή η φαρίνα ολικής άλεσης είναι ανώτερα ποιοτικώς σε σχέση με τα λεύκα προϊόντα, ενώ θερμιδικά δεν έχουν καμία διαφορά. Η λεπτή ζύμη σαφώς αποτελεί καλύτερη επιλογή. Αυτό που προσδίδει όμως τα επιπλέον λιπαρά είναι τα υπόλοιπα υλικά όπως τα λιπαρά τυριά και τα αλλαντικά που περιέχουν κυρίως κορεσμένα λιπαρά. Έτσι μια πιο υγιεινή και θρεπτική εκδοχή μπορεί να είναι μια πίτσα με λαχανικά ή με ντομάτα και μοτσαρέλα.

Να θυμάστε όμως ότι ακόμη και για τις πιο υγιεινές επιλογές ισχύει ο κανόνας του μέτρου. Αυτές οι εκδοχές είναι χαμηλές σε λιπαρά, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται να οδηγούμαστε σε υπερκατανάλωση.

Νάνσυ Γρίβα, Διατροφολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Chryssalis Medical Spa