Τον τελευταίο μήνα έχω αρχίσει να παίρνω πολυβιταμίνες και επίσης παίρνω λεκιθίνη και μαγιά μπύρας. Παίρνω, όμως, και βάρος. Μήπως επηρεάζει κάτι από αυτά που παίρνω και έβαλα κιλά; Μαρία

Αγαπητή Μαρία,

Η λεκιθίνη ανήκει στην κατηγορία των φωσφολιπιδίων, δηλαδή λιπίδια που περιέχουν φώσφορο στο μόριο τους. Περιέχεται σε ζωικά προϊόντα όπως το γάλα και τα αβγά, αλλά υπάρχει και στα φυτικά έλαια. Τα φωσφολιπίδια αποτελούν σημαντικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών και είναι απαραίτητα για τη μεταφορά, την απορρόφηση και τον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων. Παρά τις ευεργετικές της δράσεις η λεκιθίνη, δεν φαίνεται να έχει κάποια επίδραση στο βάρος.

Η μαγιά μπύρας παράγεται από την καλλιέργεια του μύκητα Saccharomyces Cerevisiae είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών του συμπλέγματος Β και ανόργανων στοιχείων. Πιθανόν να ενισχύει την όρεξη όταν λαμβάνεται μετά τα γεύματα.

Τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα δεν υποκαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή και καλό είναι να μην καταναλώνονται χωρίς τη σύσταση γιατρού ή διατροφολόγου.

Το βάρος επηρεάζεται κυρίως από την θερμιδική περιεκτικότητα των τροφών, την ποιότητα των γευμάτων, τη γενικότερη διατροφική μας συμπεριφορά και όχι από τα συμπληρώματα διατροφής.

Νάνσυ Γρίβα, Διατροφολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Chryssalis Medical Spa