Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη κακοήθεια στις γυναίκες του δυτικού κόσμου, ενώ μόνο στη χώρα μας κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 4.500 νέα κρούσματα. Ωστόσο, ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται σε ποσοστό περίπου 95%, αν η διάγνωση και θεραπεία γίνουν σε πρώιμα στάδια.

Μια γυναίκα έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει τη νόσο, ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου που συγκεντρώνει και αυτοί είναι: η ηλικία (όσο μεγαλώνει αυξάνει η πιθανότητα), το οικογενειακό ιστορικό (μητέρα ή αδελφή με καρκίνο μαστού), η διάρκεια των ετών της περιόδου (πρώιμη εμμηναρχή- καθυστερημένη εμμηνόπαυση), η ατεκνία ή η καθυστερημένη πρώτη κύηση, η παχυσαρκία, η  μακροχρόνια χρήση ορμονικής υποκατάστασης.

 Ο καρκίνος του  μαστού εμφανίζεται πιο έντονα σε γυναίκες ηλικίας 40-55 και αυτό σημαίνει ότι στη συγκεκριμένη ηλικία θα πρέπει όλες οι γυναίκες να προχωρήσουν σε ετήσιο μαστογραφικό έλεγχο μαζί με κλινική εξέταση και ό,τι άλλο κρίνει ο γιατρός τους. Καμιά γυναίκα δεν πρέπει επίσης, να θεωρεί ότι έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο μόλις παύσει η περίοδός της, γιατί κινδυνεύει εξίσου με τις υπόλοιπες. ΄Αρα, ο καρκίνος του  μαστού είναι μία νόσος που δημιουργεί πρόβλημα κι εμείς  πρέπει να στοχεύουμε να την αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Τα παραπάνω, θα τονίσουν ο πρόεδρος της Διεπιστημονικής Εταιρίας Μαστού, δρ. Βασίλης Βενιζέλος πρόεδρος της Ελληνικής, χειρουργός μαστού, διευθυντής Μονάδας Μαστού Νοσοκομείου Μετροπόλιταν και το διοικητικό συμβούλιο  της Εταιρίας, στη 2η Διεπιστημονική προσέγγιση του καρκίνου του μαστού {18-19 Δεκεμβρίου 2015, ξενοδοχείο Athens Hllton}.

2η Διεπιστημονική Προσέγγιση του καρκίνου μαστού

Στη Διημερίδα αυτή θα συζητηθούν πολλά και ενδιαφέροντα θέματα αιχμής, τα οποία αφορούν  στις ασθενείς που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού. Επίσης, θα ανακοινωθούν αποτελέσματα μελετών και νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως στον τομέα της Ορμονοθεραπείας, η οποία είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο και ίσως η πιο μακροχρόνια θεραπεία στην αντιμετώπιση της νόσου. Ακόμα θα συζητηθούν τα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα των απεικονιστικών μέσων ελέγχου των μαστών, η σημασία της κληρονομικότητας στον καρκίνο του μαστού και η γενετική συμβουλευτική, καθώς και νεότερα δεδομένα στο μεταστατικό καρκίνο.

Διακεκριμένοι  ακτινοθεραπευτές-ογκολόγοι θα μιλήσουν για τις σύγχρονες τεχνικές ακτινοθεραπείας που ενώ αυξάνουν το θεραπευτικό αποτέλεσμα μειώνουν, ταυτόχρονα, στο ελάχιστο τις παρενέργειες σε όργανα όπως η καρδιά και οι πνεύμονες. Αυτό επιτυγχάνεται με μηχανήματα και τεχνικές τελευταίας τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα η IMRT-IGRT, και με την πραγματοποίηση πρωτοποριακών επεμβάσεων, όπως η μερική ακτινοβόληση του μαστού με βραχυθεραπεία.

Στην τελετή έναρξης της Διημερίδας, η κεντρική ομιλία θα γίνει από την κυρία Κατερίνα  Παναγοπούλου, πρόεδρο του  «Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου  Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» και Εθνική Πρέσβειρα της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον αθλητισμό, η οποία μέσα από το  σωματείο αυτό έρχεται σε επαφή με πάρα πολλές γυναίκες που έχουν ανάγκη από σωστή ενημέρωση όσον αφορά στον προληπτικό έλεγχο του μαστού, που είναι και το μεγαλύτερο όπλο μας απέναντι στη  νόσο.

Ακολουθήστε το στο Google News