Πολλές προσπάθειες έχουν γίνει και γίνονται για να εξαλειφθεί η διάκριση σε βάρος των γυναικών στον επαγγελματικός στίβο. Ωστόσο, όπως δείχνει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Computers in Human Behavior», τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά και το να αποβάλουμε τα στερεότυπα από το μυαλό μας είναι τελικά πιο δύσκολο από ότι περιμένουμε.

Ερευνητές από το University of the West of Scotland και το Πανεπιστήμιο Glasgow Caledonian ζήτησαν από 29 άνδρες και 41 γυναίκες να μελετήσουν ορισμένα προφίλ στο Facebook και να αξιολογήσουν τα πρόσωπα στα οποία αντιστοιχούν ως πιθανούς υποψηφίους για μια θέση εργασίας.

Την ώρα, λοιπόν, που οι συμμετέχοντες μελετούσαν τα προφίλ του παραπάνω κοινωνικού δικτύου, οι ερευνητές ανέλυαν τις κινήσεις των ματιών τους με τη βοήθεια ειδικής τεχνολογίας. Αυτό στο οποίο κατέληξαν ήταν ότι όταν οι συμμετέχοντες κοιτούσαν τα προφίλ των γυναικών υποψηφίων, τα μάτια τους έμεναν περισσότερο χρόνο στις φωτογραφίες τους, ενώ όταν έβλεπαν τα προφίλ των ανδρών υποψηφίων έτειναν να περνούν περισσότερο χρόνο στο περιεχόμενο των μηνυμάτων τους.

Με άλλα λόγια, φάνηκε ότι οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να κρίνουν τις γυναίκες με βάση την εμφάνισή τους, ενώ στην περίπτωση των ανδρών εστίαζαν περισσότερο στην ουσία.

Μάλιστα, η συμπεριφορά αυτή ήταν κοινή είτε ο συμμετέχοντας ήταν άνδρας είτε γυναίκα