Πόσο συχνά έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε ότι η φτώχια δεν είναι στίγμα και ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν είναι μονόδρομος; Πόσες φορές μπορούμε να ισχυριστούμε ότι μια μικρή πράξη, όπως ένα κέρασμα, είναι αρκετή για να οδηγήσει σε ένα κίνημα που παρασύρει μια ολόκληρη κοινωνία; Πόσα παραδείγματα αλληλεγγύης που γίνονται πράξη συναντάμε στην καθημερινότητά μας; Όχι όσα θα θέλαμε, αλλά την κατάσταση επιδιώκει να αλλάξει ένας «καφές που περιμένει».

Η ιδέαΠαραγγέλνουμε τον καφέ μας και προπληρώνουμε άλλον έναν. Έτσι, υπάρχει ένας «κερασμένος» καφές για έναν συμπολίτη μας που δεν έχει τη δυνατότητα να τον αγοράσει.

Η ιστορίαΗ πρωτοβουλία ξεκίνησε στις εργατικές συνοικίες της Νάπολης πριν από περίπου 100 χρόνια και έγινε γνωστή ως «Caffe sospeso». Αν και μεταπολεμικά η παράδοση αυτή αποδυναμώθηκε, πριν 10 χρόνια έκανε πάλι την εμφάνισή της και σήμερα έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Οι χώροιΣτα καταστήματα του δικτύου υπάρχει ανηρτημένο το αυτοκόλλητο της πρωτοβουλίας και το λογότυπο του περιοδικού «Σχεδία». Το μόνο αίτημα προς το κατάστημα είναι ο «κερασμένος» καφές να χρεώνεται 35% φθηνότερα.

Η απόδειξη Για κάθε «καφέ που περιμένει», ο καταστηματάρχης κόβει την αντίστοιχη απόδειξη και την τοποθετεί σε εμφανές σημείο. Έτσι, όλοι γνωρίζουν την ύπαρξη του «καφέ που περιμένει».

Για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και για τον πλήρη κατάλογο με τα καφέ του δικτύου, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.shedia.gr.