Ψάχνετε για διαμέρισμα; Πριν αποφασίσετε διαβάστε τα όσα προειδοποιούν οι επιστήμονες από το Νοσοκομείο St Michael’s του Τορόντο στον Καναδά. Σε όσο πιο χαμηλό όροφο μένουμε τόσο πιο πιθανό είναι να επιβιώσουμε μίας καρδιακής προσβολής.
Το πόσο προσβάσιμο είναι το σπίτι μας από το σημείο που θα σταθμεύσει το ασθενοφόρο, ανάλογα με το σε πόσο ψηλό όροφο είναι και το πόσο μπορεί να καθυστερήσει το ασανσέρ είναι παράγοντες που παίζουν ρόλο στις πιθανότητες που έχουμε να επιβιώσουμε από μία καρδιακή προσβολή.
Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 8216 ενήλικους που έπαθαν καρδιακή προσβολή εκτός νοσοκομείου μεταξύ του Ιανουαρίου του 2007 και του Δεκεμβρίου του 2012 στο Τορόντο.
Βρήκαν ότι τα ποσοστά επιβίωσης ήταν 4,2% για ανθρώπους που έμεναν κάτω από τον 3ο όροφο και έπεφταν στο 2,6% για τους ανθρώπους που έμεναν πάνω από τον 3ο όροφο. Μάλιστα οι ειδικοί παρατήρησαν ότι όσο ανέβαινε ο όροφος τόσο μειωνόντουσαν τα ποσοστά επιβίωσης που άγγιζαν το 0 μετά τον 25ο όροφο.
Οι ερευνητές παρατήρησαν και άλλα στοιχεία όπως το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η προσπάθεια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (CPR) από κάποιον που τυχαίνει να βρίσκεται κοντά στον άνθρωπο που έχει πάθει την ανακοπή και η οποία μπορεί να διπλασιάσει τις πιθανότητες επιβίωσης αλλά παρ’ όλα αυτά δεν παρέχεται παρά μόνο στο 30% όσων παθαίνουν καρδιακή προσβολή.