To πρώτο βήμα για έναν υγιή τρόπο ζωής είναι να μεταμορφώσετε τη σχέση σας με το φαγητό. Για να συμβεί αυτό όμως και να θωρακίσετε την υγεία σας, είναι πολύ σημαντικό να απαλλάξετε την κουζίνα σας από τις «τοξίνες», δηλαδή τα τρόφιμα που παχαίνουν, τα σνακ που βλάπτουν, αλλά και τα προϊόντα που έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία. Ας δούμε, λοιπόν, πώς θα κάνετε μια σωστή… αποτοξίνωση στην κουζίνα σας, ώστε να βάλετε σωστά θεμέλια στη διατροφή σας και να βοηθήσετε έτσι τον οργανισμό σας. Εμείς σας δίνουμε τις κυριότερες συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να βάλετε σε τάξη το ψυγείο, τα ντουλάπια και τη διατροφή σας. Οδηγία Νο 1 Τι πρέπει να φύγειΕπεξεργασμένα τρόφιμα και κονσέρβες: Ξεφορτωθείτε κονσέρβες, έτοιμα γεύματα και οτιδήποτε σε πακέτο με μακρύ κατάλογο συστατικών. Τα προϊόντα αυτά έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία και τους έχουν αφαιρεθεί πολλά θρεπτικά συστατικά, ενώ έχουν προστεθεί άλλα, όπως αλάτι, λίπος, ζάχαρη. Στα προϊόντα αυτά ανήκουν, για παράδειγμα, το λευκό αλεύρι, τα μπισκότα και τα έτοιμα κέικ, τα πατατάκια, τα συσκευασμένα γεύματα και τα επεξεργασμένα κρέατα. Επεξεργασμένα έλαια: Αποφύγετε τα επεξεργασμένα έλαια, όπως π.χ. το σογιέλαιο, το καλαμποκέλαιο, το λάδι ελαιοκράμβης. Τα λάδια αυτά, επειδή υφίστανται μεγάλη επεξεργασία περιέχουν τρανς λιπαρά, τα οποία είναι επιβλαβή. Επίσης, έχουν μικρότερη αντοχή στο τηγάνισμα συγκριτικά με το ελαιόλαδο. Όσο για τη διατροφική τους αξία, είναι μικρότερη του ελαιολάδου, το οποίο αποτελεί την ιδανική επιλογή ελαίου σε κάθε περίπτωση (το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο).Έτοιμες σάλτσες: Μπορεί να τρώτε τα ωμά λαχανικά σας κάθε μέρα, αλλά αν τα βουτάτε σε έτοιμα ντρέσινγκ, η προσπάθειά σας χάνει το νόημά της. Οι διάφορες έτοιμες σάλτσες, π.χ. για ζυμαρικά, σάντουιτς και σαλάτες, περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού και ζάχαρης. Γιατί, λοιπόν, να πληρώνετε -και μάλιστα ακριβά- κάτι το οποίο μπορείτε εύκολα να φτιάξετε;Προϊόντα με ζάχαρη: Δεν είναι μόνο το αλάτι και το λίπος καταστροφικά για την υγεία σας. Εξίσου βλαβερή είναι και η ζάχαρη. Καλό είναι, επομένως, να αποφεύγετε προϊόντα τα οποία την περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες.Οδηγία Νο 2 Έστε έτοιμοι!Για να μη βρεθείτε ποτέ χωρίς εφόδια και αναγκαστείτε να καταφύγετε στην εύκολη λύση του γρήγορου φαγητού, φροντίστε να οργανωθείτε κατάλληλα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι τα παρακάτω δύο πράγματα:* Διαθέστε ένα από τα ράφια του ψυγείου και χώρο στην κατάψυξη για να φυλάσσετε κοτόπουλο, κόκκινο κρέας και ψάρια. Η πρωτεΐνη κρέατος, όπως και η φυτική πρωτεΐνη (όσπρια, ξηροί καρποί, σπόροι), πρέπει να περιέχεται σε κάθε γεύμα, καθώς κόβει την πείνα και βοηθά στην καταπολέμηση της ανάγκης για σνακ.* Πείτε «ναι» στα λαχανικά και τις σαλάτες, σε όλα τα χρώματα και σχήματα. Φροντίστε να διαφοροποιείτε τα ψώνια σας ανά εβδομάδα, ώστε να παίρνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά και να μη βαρεθείτε. Οδηγία Νο 3 Ουκ εν τω πολλώ το ευΌταν πρόκειται για τα εβδομαδιαία σας ψώνια στο σουπερμάρκετ, τότε καλό είναι να προτιμάτε απλά πράγματα. Αυτό σημαίνει ότι αν στη συσκευασία του προϊόντος αναγράφεται κάποια «υπόσχεση», όπως π.χ. «υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες», καλό είναι να ελέγξετε προσεκτικά τα θρεπτικά συστατικά για να το επιβεβαιώσετε. Οι πραγματικά υγιεινές τροφές σπάνια χρειάζονται διαφήμιση. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, το αβοκάντο. Φέρει πάνω του ετικέτα που να αναγράφει ότι κάνει καλό στην καρδιά; Επίσης, αν η λίστα με τα συστατικά του προϊόντος είναι μεγάλη, καλύτερα να το αφήσετε πίσω στο ράφι. Οδηγία Νο 4 Μικρές ανταλλαγέςΤο να φροντίσετε τη διατροφή σας δεν απαιτεί θυσίες και δραματικές αλλαγές. Μερικά μικρά βήματα αρκούν πολλές φορές για να δείτε σημαντικές βελτιώσεις. Παρακάτω σας έχουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές:Γάλα: Μια μικρή αποχή από το γάλα και το τυρί δεν θα σας βλάψει και θα αποτοξινώσει τον οργανισμό σας, αφού οι τροφές αυτές δυσκολεύουν την πέψη. Μπορείτε, βέβαια, να καταναλώνετε γιαούρτι, άλλα είδη γάλακτος (π.χ. από αμύγδαλο), καθώς και άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως πράσινα λαχανικά, σουσάμι, σαρδέλες. Ανθρακούχα ποτά: Διαλέξτε κάποιο ανθρακούχο νερό, στο οποίο μπορείτε να δώσετε γεύση στύβοντας μέσα λάιμ ή πορτοκάλι.Αλάτι: Χρησιμοποιήστε μυρωδικά και μπαχαρικά για να νοστιμεύσετε τα φαγητά και αποφύγετε το αλάτι.Ψωμί: Προτιμήστε, αντί για λευκό ψωμί, ψωμί από φαγόπυρο ή κινόα.Ρύζι και ζυμαρικά: Αφήστε τα λευκά και δοκιμάστε ολικής άλεσης, κινόα, πλιγούρι ή φαγόπυρο. Πατατάκια: Αντικαταστήστε τα με σπιτικά τσιπς λαχανικών. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ {CR}κ. ΜΑΡΙΑ ΔΡΙΛΛΗ, διαιτολόγο-διατροφολόγο.