H νέα μέθοδος κοιλιοπλαστικής που λέγεται Non touch-No pain μας υπόσχεται επίπεδη κοιλιά χωρίς κόπο και πόνο. Χάρη σε αυτήν δεν πονάμε και επιστρέφουμε στο σπίτι μας λίγες ώρες μετά το χειρουργείο. Ο πλαστικός χειρουργός Ευάγγελος Κεραμίδας, μας αποκαλύπτει όλες τις λεπτομέρειες της νέας αυτής τεχνικής.

Η Non touch-No pain κοιλιοπλαστική
Η συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση δέρματος και λίπους από τα κατώτερα στρώματα του κοιλιακού τοιχώματος και την σύσφιγξη των κοιλιακών μυών. Στη Non touch-No pain τεχνική ο πόνος είναι ελάχιστος έως ανύπαρκτος και ο χρόνος ανάρρωσης πολύ μικρός. Επίσης, τα δάχτυλα του γιατρού δεν έρχονται σε επαφή με την περιοχή που διορθώνεται, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το τραύμα. Ωστόσο, για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω, ο πλαστικός χειρουργός ακολουθεί κάποιες βασικές αρχές τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Πριν την επέμβαση
Πριν από την επέμβαση της κοιλιοπλαστικής και κατά τη διάρκειά της ο πλαστικός χειρουργός εφαρμόζει στον κάθε ασθενή: Αντιθρομβωτικές κάλτσες που βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος, μηχανισμό μηχανικής πιέσεως στις γάμπες (Flowtron), ηλεκτρική κουβέρτα που εξισορροπεί τη θερμοκρασία του σώματος κατά την διάρκεια του χειρουργείου, ώστε ο ασθενής να μην ξυπνήσει με ρίγος.

Κατά τη διάρκεια
Στη διάρκεια της κοιλιοπλαστικής Non touch-No pain τα στοιχεία κλειδιά περιλαμβάνουν:
1. Ειδικό εργαλείο για τη χειρουργική παρασκευή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα:
Α) Ελάχιστο τραυματισμό των ιστών
Β) Μηδενική αιμορραγία
Γ) Κατάργηση της ανάγκης για μετάγγιση αίματος
Δ) Κατάργηση των παροχετεύσεων (σωληνάκια κ.ά.)
Ε) Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς
2. Διατήρηση των λεμφαγγείων αριστερά και δεξιά του κοιλιακού τοιχώματος για περιορισμό της συγκέντρωσης υγρού στην κοιλιά (ύγρωμα)
3. Διατήρηση των νεύρων και των αγγείων στα πλάγια του κοιλιακού τοιχώματος για περιορισμό του πόνου και για πιο καλή αιμάτωση του δέρματος (κρημνού).
4. Εσωτερικά ράμματα που διορθώνουν τη χαλάρωση – διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών κατά τη διάρκεια της κοιλιοπλαστικής.
5. Εσωτερικά ράμματα που καθηλώνουν το δέρμα στο κοιλιακό τοίχωμα ελαχιστοποιώντας έτσι τον κενό χώρο και ελαττώνοντας την εμφάνιση του υγρώματος.

Τα πλεονεκτήματα της Non touchNo pain
1. Μετά την κοιλιοπλαστική ο ασθενής μπορεί με ασφάλεια να πάει στο σπίτι του την ίδια κιόλας μέρα!
2. Με τη Non touch-No pain δεν υπάρχουν παροχετεύσεις. Καταργούνται τα σωληνάκια.
3. Ο πόνος είναι ελάχιστος και ο ασθενής μπορεί να κινητοποιηθεί μέσα σε 6 ώρες μετά την κοιλιοπλαστική.
4. Ελαχιστοποιούνται οι επιπλοκές, όπως η εν τω βάθει θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή, το ύγρωμα και η νέκρωση του δέρματος.
5. Η κοιλιοπλαστική μπορεί να συνδυαστεί με πολλά χειρουργεία όπως αυξητική στήθους, λιποαναρρόφηση, facelift, ανόρθωση στήθους με πλήρη ασφάλεια. Ο συνδυασμός αυτών των χειρουργείων στις μητέρες ονομάζεται Mommy Makeover.

Μετά την επέμβαση απαιτείται:
* Χρήση κορσέ για 2-4 εβδομάδες
* Προσοχή τις 2 πρώτες εβδομάδες μετά την κοιλιοπλαστική
* Το γυμναστήριο ξεκινά μετά από 1 μήνα

Η ανάρρωση
Μετά την κοιλιοπλαστική ο ασθενής κινητοποιείται πολύ γρήγορα, καθώς δεν πονάει και δεν έχει παροχετεύσεις. Έτσι την ίδια μέρα μπορεί με ασφάλεια να πάει στο σπίτι του, ενώ την επομένη να κάνει μπάνιο και να βγει για καφέ. Όλα αυτά πριν από χρόνια ήταν αδιανόητα. Με την κοιλιοπλαστική Non touch-No pain η επιστροφή στην εργασία είναι άμεση, από 5 μέρες έως και 2 εβδομάδες, κάτι που εξαρτάται από το είδος της. Ωστόσο κάποιος μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες σχεδόν αμέσως.

Τι δείχνουν οι μελέτες
Όπως τονίζει ο κ. Ευάγγελος Κεραμίδας: «Πέρα από τη δική μας εμπειρία και έρευνα πάνω στην κοιλιοπλαστική Non touch-No pain, υπάρχουν και αρκετές μελέτες για την συγκεκριμένη μέθοδο που χαρίζει επίπεδη κοιλιά. Ενδεικτικά δημοσιεύσεις έχουν γίνει στην πολύ αξιόπιστη επιστημονική έκδοση της αισθητικής χειρουργικής Aesthetic Surgery Journal (Simon S., Thaller SR., Nathan N., 2006, Stevens WG., Spring MA., Stoker DA., Hirsch EM., 2007, Somogyi RB., Ahmad J, Shih JG., Lista F., 2012 κ.ά)».

Info
Η τεχνική Non touch-No pain εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην αυξητική μαστού από τον πλαστικό χειρουργό Ευάγγελο Κεραμίδα το 2004. Το 2012 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο παγκόσμιο συνέδριο Αισθητικής Χειρουργικής που έγινε στην Γενεύη υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS ). Πλέον η Non touch-No pain χρησιμοποιείται και στην κοιλιοπλαστική.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΚΕΡΑΜΙΔΑ, M.D., EBOPRAS, πλαστικό χειρουργό, διπλωματούχο του European Board of Plastic Reconstructive & Aesthetic Surgery, μέλος του ISAPS (International Society of Aesthetic, Plastic Surgery), μέλος του American Society of Plastic Surgery (ASPAS), ιδρυτικό μέλος του Kosmesis Aesthetic Plastic Surgery Center. EBOPRAS, πλαστικό χειρουργό, διπλωματούχο του European Board of Plastic Reconstructive & Aesthetic Surgery, μέλος του ISAPS (International Society of Aesthetic, Plastic Surgery), ιδρυτικό μέλος του Kosmesis Aesthetic Plastic Surgery Center.