Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Otago της Νέας Ζηλανδίας ανακάλυψαν ότι όταν κοιμόμαστε με ανοιχτό το στόμα, το σάλιο στεγνώνει με αποτέλεσμα το στόμα να χάνει την αντιβακτηριδιακή δράση του σάλιου.

Καθώς η στοματική κοιλότητα χάνει την προστατευτική δράση του σάλιου, το pH του στόματος γίνεται όλο και πιο όξινο γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη της τερηδόνας.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η φθορά που γίνεται στα δόντια όταν κοιμόμαστε με ανοιχτό το στόμα είναι αντίστοιχη με εκείνη που συμβαίνει μετά την κατανάλωση ενός ζαχαρούχου ροφήματος λίγο πριν κοιμηθούμε.

Κάτω υπό φυσιολογικές συνθήκες το pH του στόματος είναι 7,7, δηλαδή ουδέτερο εξηγούν οι ειδικοί στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Oral Rehabilitation.

Όταν όμως κοιμόμαστε με ανοιχτό το στόμα το pH του στόματος γίνεται πιο όξινο, 6,6, ενώ σε μερικούς συμμετέχοντες στη διάρκεια του σχετικού πειράματος το pH έφτασε στο 3,6.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το πρόβλημα είναι πιο έντονο στα πίσω δόντια γιατί εκεί το στόμα στεγνώνει περισσότερο, καθώς επίσης και στους άνδρες καθώς το ένα τρίτο αυτών συνηθίζουν να κοιμούνται με ανοιχτό το στόμα συγκριτικά με μόλις το 5% των γυναικών.