Οι περιπτώσεις εκζέματος και αλλεργικής ρινίτιδας έχουν πολλαπλασιαστεί τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, ενώ οι νοσοκομειακές εισαγωγές για αναφυλαξία, την πλέον σοβαρή αλλεργική αντίδραση έχουν εξαπλασιαστεί, όπως αναφέρει ο βρετανικός οργανισμός Allergy UK.
Η εξήγηση σύμφωνα με πολλούς ειδικούς είναι ο υπερβολικός ενθουσιασμός μας με την καθαριότητα. Τα αποστειρωμένα σπίτια και η εμμονή με την καθαριότητα έχουν διαταράξει τη σχέση μας με τα βακτήρια και τα παράσιτα που βρίσκονται στο περιβάλλον γύρω μας.
Και παρότι θεωρείται υπεραπλουστευμένη η προτροπή μερικών ειδικών ότι πρέπει να σταματήσουμε να πλένουμε τα χέρια μας, υπάρχουν επαρκή στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η συνεχιζόμενη έκθεση στον κόσμο των μικροβίων γύρω μας είναι σημαντική για μας, όπως εξηγεί η καθηγήτρια Dally Bloomfield μικροβιόλογος στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.
Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences διατυπώνεται η άποψη ότι οι κάτοικοι των πόλεων έχουν μικρότερης ποικιλίας μικροβίωμα στο δέρμα τους σε σχέση με τους ανθρώπους των αγροτικών περιοχών επειδή δεν εκτίθενται στο χώμα και τα ζώα τόσο συχνά.
Αυτή η μειωμένη μικροβιακή «ποικιλία» σχετίζεται με ένα αυξημένο κίνδυνο αλλεργιών σύμφωνα με την ίδια έρευνα.
Παρότι δεν είμαστε σε θέση να αποκαταστήσουμε στον οργανισμό μας την ποικιλία των μικροβίων που είχαμε σε παλαιότερες εποχές υπάρχουν και άλλα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να τονώσουμε την «βιοποικιλότητά» μας. Ένα από αυτά είναι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να παίζουν έξω στη φύση, χωρίς να φοβούνται να λερώσουν τα χέρια τους. Το ίδιο ισχύει και για εμάς ασχολούμενοι π.χ. με δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους όπως η κηπουρική.
Σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να αμελούμε το καλό πλύσιμο των χεριών μας όταν αυτό είναι απαραίτητο όπως π.χ. μετά το μπάνιο, πριν το μαγείρεμα, μετά από ένα φτέρνισμα.