Η γνώση και η εμπειρία μας για ένα θέμα ή ένα αντικείμενο επηρεάζουν και τον τρόπο που το βλέπουμε υποστηρίζει νέα έρευνα.

Όλα τα αντικείμενα, από αυτοκίνητα και πουλιά μέχρι πρόσωπα και γράμματα του αλφαβήτου μοιάζουν σαφώς διαφορετικά σε ανθρώπους που έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους στο παρελθόν ή τα ξέρουν καλά, από ό,τι σε ανθρώπους που τα συναντάνε για πρώτη φορά ή που τα γνωρίζουν λίγο, λέει νέα έρευνα από το Johns Hopkins.

Χρησιμοποιώντας το αραβικό αλφάβητο ως σημείο αναφοράς οι επιστήμονες βρήκαν πώς τα όσα γνωρίζουμε και οι εμπειρίες μας επηρεάζουν τα όσα βλέπουμε. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Johns Hopkins μελέτησαν 25 ανθρώπους που γνώριζαν καλά αραβικά και άλλους 25 που δεν ήξεραν καθόλου τη γλώσσα. Οι επιστήμονες έδειξαν στους συμμετέχοντες 2000 ζευγάρια γραμμάτων, 1 τη φορά, και τους ρώτησαν αν τα γράμματα ήταν ίδια ή διαφορετικά.

Μέτρησαν την ταχύτητα και την ακρίβεια των απαντήσεων. Στη συνέχεια παρατήρησαν μεγάλες διαφορές. Για παράδειγμα, οι καινούργιοι ήταν πιο γρήγοροι στο να παρατηρήσουν τις διαφορές των γραμμάτων ενώ οι έμπειροι ήταν πιο ακριβείς. Όμως όσο πιο περίπλοκο ήταν ένα γράμμα τόσο πιο πολύ χρόνο έπαιρνε στους καινούργιους και τόσο πιο εύκολο ήταν για τους έμπειρους να το διαχωρίσουν.

Επίσης, οι ερευνητές παρατήρησαν μεγάλες διαφορές στα λάθη. Αυτά που μπέρδευαν τους καινούργιους δεν επηρέαζαν τους έμπειρους, που βασίζονταν σε πράγματα που δεν είχαν να κάνουν με τα οπτικά ερεθίσματα, αλλά με τα όσα ήξεραν σχετικά με τις ονομασίες των γραμμάτων, το πώς γράφονταν και το πώς ακούγονται.

Σίγουρα λοιπόν οι καινούργιοι και οι έμπειροι βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά!