Λένε πως όσα λιγότερα γνωρίζεις, τόσο το καλύτερο. Αλλά όταν μιλάμε για τον καρκίνο, είναι αυτά που νομίζουμε ότι ξέρουμε που μπορούν πραγματικά να μας σκοτώσουν. Ήρθε η ώρα να διορθώσουμε πέντε κοινές λάθος εντυπώσεις που έχουν προκληθεί από μύθους σχετικά με τον καρκίνο.
Μύθος: Τα κινητά τηλέφωνα και οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες προκαλούν καρκίνο
Δεν έχει βρεθεί κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει πως κάποιο από αυτά τα πράγματα σχετίζονται με τον καρκίνο, δηλώνει ο ογκολόγος γιατρός Jack Jacoub του MemorialCare Cancer Institute στο Orange Coast Memorial Medical Center της Καλιφόρνια. Τότε από πού προέκυψε αυτός ο μύθος; Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Η.Π.Α. αναφέρει πως τη δεκαετία του 1970 μελέτες πάνω σε ζώα έδειξαν πως τα τεχνητά γλυκαντικά δημιουργούσαν είδη καρκίνων σε αυτά, όμως ποτέ δεν αποδείχτηκε πως κάτι τέτοιο συμβαίνει και στον ανθρώπινο οργανισμό. Και ενώ κάποιες μελέτες που έγιναν αντίστοιχα για τα κινητά τηλέφωνα έδειξαν πως υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ της χρήσης αυτών και του καρκίνου του εγκεφάλου, άλλες έρευνες απέδειξαν πως η εμφάνιση μιας τέτοιας μορφής της επάρατης νόσου είναι τυχαίο γεγονός. Εν κατακλείδι για να μειώσουμε τον κίνδυνο του καρκίνου ακολουθούμε σίγουρα τις γραμμές που έχουν δημιουργηθεί από έρευνες και τα εμπεριστατωμένα αποτελέσματα τους και σίγουρα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για το σώμα μας (μειώνουμε το αλκοόλ, κόβουμε το κάπνισμα, τρώμε πιο υγιεινά και ασκούμαστε).
Μύθος: Οι άνθρωποι με σκουρότερη επιδερμίδα δεν προσβάλλονται από καρκίνο του δέρματος
Οι ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του δέρματος, λόγω της γενικότερης ευαισθησίας που παρουσιάζουν στις υπεριώδεις ακτινοβολίες. Ωστόσο, καμία χρωματική απόχρωση του δέρματος δεν εγγυάται ασυλία από την εμφάνιση μελανωμάτων και άλλων μορφών καρκίνου του δέρματος. Ο διευθυντής δερματολογίας Joshua Fox του Advanced Dermatology, P.C. της Νέας Υόρκης αναφέρει πως όλοι οι τύποι δέρματος πρέπει να παίρνουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα όταν πρόκειται για έκθεση στον ήλιο.
Μύθος: Το περιττό λίπος μπορεί να βλάψει την καρδιά, αλλά δεν ενέχει κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου
Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Αντικαρκινική Εταιρεία τα περιττά κιλά επηρεάζουν ένα στα πέντε άτομα που πάσχουν από καρκίνο. Ένα άτομο που είναι υπέρβαρο αυξάνει τον κίνδυνο, αφού καταπονεί ζωτικά όργανα και λειτουργίες του σώματος που πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να αντιμετωπιστεί η ασθένεια (συκώτι, νεφρά, πάγκρεας, θυρεοειδής αδένας). Το περιττό λίπος δημιουργεί μεγαλύτερη συσσώρευση φλεγμονών όταν το σώμα υποφέρει από κάποια πάθηση. Επίσης, το λίπος ρίχνει τους ρυθμούς παραγωγής νέων κυττάρων. Έτσι, αν ένα άτομο έχει διαγνωσθεί με καρκίνο, ο οργανισμός του αναπαράγει πιο εύκολα τα καρκινικά κύτταρα απ’ ότι τα υγιή κι αυτό γιατί ενώσεις που απελευθερώνονται από τα κύτταρα του λίπους βοηθούν τα καρκινικά να αναπτύσσονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Επιπλέον, η παχυσαρκία συχνά πηγαίνει χέρι – χέρι με τις διατροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βλαβερά λίπη, δίνοντας μια επιπλέον αφορμή στον καρκίνο να χτυπήσει την πόρτα.
Μύθος: Ο καρκίνος δεν μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο
Ο καρκίνος δεν είναι κολλητικός, όμως κάποιοι ιοί που έχουν φωτογραφηθεί ως φίλοι του καρκίνου και είναι μεταδοτικοί, μπορεί να είναι υπεύθυνοι για την εμφάνιση του. Στην πραγματικότητα την τελευταία δεκαετία ο ιός του HPV που ευθύνεται για τα κονδυλώματα έχει αλλάξει δραματικά τα ποσοστά των ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα, λέει ο Robert Haddad, διευθυντής ογκολογίας κεφαλιού και λαιμού στο Dana-Farber Cancer Institute της Βοστόνης. Αυτά τα είδη καρκίνων παλαιότερα σχετιζόντουσαν με άτομα που ήταν χρόνιοι καπνιστές και πότες, αλλά το 70% των περιπτώσεων πλέον οφείλεται στον ιό HPV. Ο ιός έχει τη δυνατότητα μετάδοσης κατά την διάρκεια στοματικού σεξ και μπορεί να εμφανίσει καρκίνο χρόνια αργότερα.
Μύθος: Η απόκτηση ενός ήπιου μαυρίσματος δεν μπορεί να προκαλέσει δερματικό καρκίνωμα
Οποιουδήποτε είδους έκθεση του δέρματος στον ήλιο ή από ένα κρεβάτι solarium μπορεί να προκαλέσει την οποιαδήποτε δερματική βλάβη και δεν υπάρχουν επίπεδα στον χρόνο έκθεσης ή σε αυτό που αντιλαμβανόμαστε εμείς ως ηλιακή ισχύ. Η προστασία από τον ήλιο είναι απαραίτητη με αντηλιακά με μεγάλο δείκτη προστασίας και η αποφυγή από αυτόν τις ώρες που οι υπεριώδεις ακτινοβολίες είναι στα φόρτε τους, είναι επίσης πολύ σημαντική. Για να μην αναφέρουμε πως όταν αποφεύγουμε τον ήλιο, εκτός από τον κίνδυνο του καρκίνου, αποφεύγουμε επίσης την εμφάνιση ρυτίδων, τη θαμπάδα της επιδερμίδας, τις πανάδες και άλλα σημάδια γήρανσης.