«Ξέρετε τι ζητάω από εσάς; Να με βοηθήσετε να ζήσω κανονικά, χωρίς να ντρέπομαι ούτε για τα γκάτζετ που είμαι αναγκασμένους να χρησιμοποιώ κάθε μέρα ούτε γι’αυτό που έχω. Είστε μέσα;», Παύλος, 11 χρονών, ζει με διαβήτη.

Με τίτλο «Ο Παντεσπάνιους κι εγώ- Το ημερολόγιο ενός παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη», η μοναδική πρωτοβουλία της φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση δασκάλων, γονέων και μαθητών, έρχεται να απαντήσει στα ερωτήματα: Πώς είναι η ζωή ενός αγοριού που μαθαίνει ότι έχει διαβήτη; Ποιες είναι οι σκέψεις του κι αυτές των γονιών του; Ποιοι φόβοι και ανασφάλειες γεννιούνται; Πώς μπορούν οι δάσκαλοί να το βοηθήσουν αλλά και τι μπορεί να μάθει από άλλα παιδιά που ζουν με διαβήτη;

Τα υλικά της πρωτοβουλίας -ένα λογοτεχνικό βιβλίο, η θεατρική του διασκευή και ένα ειδικό ενημερωτικό έντυπο για εκπαιδευτικούς- έχουν ήδη σταλεί στα 4.620 δημοτικά σχολεία της χώρας, ενώ είναι διαθέσιμα δωρεάν από τον ιστότοπο www.kalikardia.gr

Στο ευρηματικό βιβλίο του, ο συγγραφέας Φίλιππος Μανδηλαράς μας συστήνει τον 11χρονο Παύλο, ο οποίος ξυπνάει ένα πρωινό με ένα πλάσμα πάνω από το κεφάλι του! Στην αρχή τρομάζει, αλλά σιγά σιγά καταφέρνει να το εξημερώσει και να του δώσει όνομα: το λέει «Παντεσπάνιους». Πολύ γρήγορα καταλαβαίνει ότι ο Παντεσπάνιους πηγαίνει παρέα με τον διαβήτη, που ήρθε στη ζωή του και την ανακάτεψε, μαζί με εκείνη του αδερφού του και των γονιών του. Όμως, ο Παύλος έχει πάρει τις αποφάσεις του: Ο Παντεσπάνιους δεν θα τον καταδυναστεύει! Θα προσπαθήσει να ζήσει μαζί του. Θα τα καταφέρει;

Γραμμένο με τη ματιά και τη γλώσσα ενός παιδιού και σε υπέροχη εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια, το βιβλίο μεταφέρει με άμεσο τρόπο στους αναγνώστες-μαθητές, την καθημερινότητα που βιώνει ένα παιδί με διαβήτη τύπου 1, παρουσιάζοντας όλες τις φάσεις που περνάει αυτό το παιδί μέχρι να εξοικειωθεί με την κατάστασή του.

Τα λόγια και η εικονογράφηση, όμως, δεν είναι ποτέ αρκετά όταν πρόκειται για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, που επηρεάζει τα παιδιά, τις οικογένειές τους και τον περίγυρό τους. Γι’ αυτό, παράλληλα με το βιβλίο, προσφέρεται στη σχολική κοινότητα και η θεατρική διασκευή των περιπετειών του Παύλου και του Παντεσπάνιους.

Ο συγγραφέας προσκαλεί μαθητές και εκπαιδευτικούς να ανεβάσουν τη δική τους παράσταση και να γίνουν οι ίδιοι ήρωες του έργου, μεταφέροντας το μήνυμα της αποδοχής και της υποστήριξης των παιδιών που ζουν με τη συγκεκριμένη νόσο στο πλαίσιο του σχολείου, αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού τους περιβάλλοντος.

Καθώς είναι σημαντικό οι εκπαιδευτικοί να είναι ενημερωμένοι για την καθημερινότητα ενός παιδιού που ζει με διαβήτη τύπου 1, δημιουργήθηκε από την Ελληνική Διαβητολογική εταιρεία ειδικό ενημερωτικό έντυπο με όσα χρειάζεται να γνωρίζει ένας εκπαιδευτικός για τη νόσο.

Η επιστημονική επιμέλεια των υλικών έχει πραγματοποιηθεί από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, ενώ η εκστρατεία πραγματοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ).

Πάρτε κι εσείς μέρος σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια ενημέρωσης! Κατεβάστε και διαβάστε τα υλικά. Παροτρύνετε τους δασκάλους στο σχολείο της περιοχής σας να τα αξιοποιήσουν!