Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα παιδιά που παίρνουν αντιβιοτικά πριν κλείσουν 24 μήνες ζωής, αντιμετωπίζουν αυξημένο -κατά 25%- κίνδυνο να παρουσιάσουν παιδική παχυσαρκία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της σχετικής έρευνας, δρ. Frank Irving Scott, «Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνταν για πολλές δεκαετίες για την πάχυνση των ζώων και η έρευνά μας αποδεικνύει ότι το ίδιο συμβαίνει και όταν χορηγούνται σε ανθρώπους, δηλαδή προκαλούν παχυσαρκία».

Ο δρ. Scott συνεχίζει: «Αυτό δεν σημαίνει ότι τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν είναι απαραίτητο, απλώς παροτρύνουμε τους γιατρούς και τους γονείς να σκέφτονται διπλά πριν την χορήγηση αντιβιοτικών σε βρέφη όταν δεν υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις».

Ομάδα επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια του Colorado και της Pennsylvania πραγματοποίησε την έρευνα στη Βρετανία με στόχο να βρει τη σύνδεση της έκθεσης σε αντιβιοτικά πριν την ηλικία των 2 ετών και της παιδικής παχυσαρκίας στην ηλικία των 4 ετών.

Βρήκαν, λοιπόν, ότι παιδιά που είχαν εκτεθεί σε αντιβιοτικά είχαν 1,2% απόλυτη και 25% σχετική αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας. Ο κίνδυνος αυτός αυξανόταν με την επαναλαμβανόμενη έκθεση σε αντιβιοτικά.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Gastroenterology».