Γεια σας. Ισχύει ότι το γάλα μετά τα 18 δεν προσφέρει τίποτα στον οργανισμό; Ισχύει ότι μεγάλη κατανάλωση γάλακτος μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία πέτρας; Και αν όλα αυτά ισχύουν ποια άλλη πηγή ασβεστίου υπάρχει για να παίρνουμε την επαρκή ποσότητα αυτού; Ευχαριστώ πολύ!! Ελένη

Το γάλα σαφώς και έχει να προσφέρει και μετά την ηλικία των 18. Προσφέρει ενέργεια, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο και λιποδιαλυτές βιταμίνες. Υπάρχουν βέβαια και τα αρνητικά του χαρακτηριστικά, όπως η υψηλή περιεκτικότητα σε κακής ποιότητας λιπαρά, γι αυτό και συστήνεται η κατανάλωση ημιαποβουτυρωμένου γάλακτος (1,5-2%). Η κατανάλωση γάλακτος δε σχετίζεται με τη δημιουργία πέτρας. Συγκεκριμένα, το ασβέστιο, όταν λαμβάνεται από τρόφιμα, όπως το γάλα, δεν οδηγεί στο σχηματισμό πέτρας. Ωστόσο, τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πέτρας σε αυξημένες ποσότητες. Πέρα από τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), καλές πηγές ασβεστίου είναι οι ξηροί καρποί, το σπανάκι, τα μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκαλο (π.χ. σαρδέλες), το μπρόκολο, οι αγκινάρες, το λάχανο, το παξιμάδι, οι γαρίδες, το συκώτι, το αβγό, οι ελιές.