Σύμφωνα με μελέτες σχετικά με την κυκλοθυμία, οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, που έχουν έντονο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, όσες έχουν βιώσει επιλόχειο κατάθλιψη, αλλά και εκείνες που έχουν χειρουργική εμμηνόπαυση (π.χ. λόγω αφαίρεσης της μήτρας) μπορεί να διαπιστώσουν αλλαγές στη διάθεσή τους: ευερεθιστότητα, ξεσπάσματα κλάματος, αίσθημα κόπωσης, αϋπνία και απώλεια ενδιαφέροντος για τις συνήθεις ασχολίες. Αυτό συμβαίνει, επειδή το νευρικό τους σύστημα είναι πιο ευαίσθητο στις ορμονικές αλλαγές.

Τα συμπτώματα της κυκλοθυμίας στην εμμηνόπαυση.
1. Εναλλαγές στη διάθεση, από τη μελαγχολία μέχρι τη χαρά, σε μικρό χρονικό διάστημα (συναισθηματική αστάθεια)
2.Υπερδραστηριότητα
3. Εύκολη απόσπαση της προσοχής
4. Αϋπνία
5. Αύξηση της όρεξης για φαγητό
6. Αυξημένη ερωτική επιθυμία
7. Γρήγορες εναλλαγές θεμάτων σε μία συζήτηση
8. Ευερέθιστη συμπεριφορά
9. Παραίτηση από τα συνήθη ενδιαφέροντα και παραμέληση της εξωτερικής εμφάνισης
10. Έντονη νευρικότητα ως και έντονη δυσφορία

Μέτρα αντιμετώπισης
1. Ο θεράποντας γιατρός μας μπορεί, αν κρίνει απαραίτητο, να μας χορηγήσει οιστρογόνα, για κάποιο διάστημα.
2. Αποφεύγουμε την καφεΐνη, που ερεθίζει το νευρικό σύστημα.
3. Βάζουμε στη ζωή μας την άσκηση, η οποία βελτιώνει τη γενική υγεία αλλά και αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών (ορμόνες της ευτυχίας).
4. Αντιμετωπίζουμε την αϋπνία, η οποία ταλαιπωρεί το νευρικό σύστημα: * Κρατάμε σταθερή τη θερμοκρασία στην κρεβατοκάμαρά μας, γύρω στους 20οC. Κάνουμε ένα μπάνιο πριν από τον ύπνο, ώστε να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του σώματος και να χαλαρώσουμε.
5. Συμβουλευόμαστε έναν ψυχοθεραπευτή, σύμβουλο ψυχικής υγείας.
6. Πίνουμε χαλαρωτικά αφεψήματα.
7. Περιποιούμαστε το δέρμα και την εμφάνισή μας, ώστε να αισθανόμαστε καλύτερα με τον εαυτό μας.
8. Ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή καθώς την περίοδο της εμμηνόπαυσης ενδέχεται να πάρουμε βάρος.

Οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την φροντίδα της επιδερμίδας
Η ορμόνη νεότητας DHEA ή αλλιώς Διϋδροεπιανδροστερόνη, είναι η στεροειδής ορμόνη που υπάρχει σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στην επιδερμίδα. Περίπου στην ηλικία των 25 ετών η παραγωγή της φτάνει στο απόγειό της και στη συνέχεια αρχίζει να φθίνει μέχρι που στην εμμηνόπαυση χάνεται το μεγαλύτερό μέρος της. Οι έρευνες απέδειξαν πως η DHEA κάνει πιο ανθεκτική και πυκνή την επιδερμίδα, βελτιώνει τη φυσική απολέπιση, διεγείρει τη σύνθεση κολλαγόνου Ι και ΙΙ που μειώνεται με την ηλικία. Σε κλινικό επίπεδο, αυξάνει την ενυδάτωση, και κάνει την επιδερμίδα λιγότερο τραχιά και λεπτή.

#nopause: Το μικρό μυστικό για να αισθανθούμε καλύτερα
Τα εργαστήρια Vichy σε συνεργασία με τον καθηγητή και ιατρό Δερματολογίας Δρ. Χρήστο Ζουμπούλη μελέτησαν τη δράση της ορμόνης νεότητας DHEA στην επιδερμίδα. Αξιοποιώντας τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, δημιούργησαν το 1ο Σύμπλοκο Αναπλήρωσης που μιμείται τη δράση της ορμόνης DHEA η οποία επιδρά σε όλους τους δείκτες νεότητας της επιδερμίδας: α) Η επιδερμίδα ξαναβρίσκει την πυκνότητα και την ελαστικότητα της, β) το περίγραμμα του προσώπου αναπλάθεται, γ) η χαλάρωση μειώνεται δ) η λάμψη και η ομοιογένεια αποκαθίστανται.


Info: H νέα Neovadiol με Σύμπλοκο Αναπλήρωσης της Vichy, αποτελείται από 3 νέες γενιές υφών προκειμένου να προσφέρει την σωστή περιποίηση για κάθε τύπο επιδερμίδας. Έτσι επιλέγουμε: α) την υφή νέκταρ-gel για την κανονική / μεικτή επιδερμίδα, β) την πλούσια, θρεπτική υφή για την ξηρή επιδερμίδα και γ) το serum, που ταιριάζει σε κάθε τύπο επιδερμίδας.