Θα ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο θεωρούνται έγκυρα επιστημονικές οι θέσεις διατροφολόγων περί αποφυγής όξινων τροφών και προτίμησης αλκαλικών τροφών. Ρωτώ όχι όσον αφορά το ζήτημα της δίαιτας αλλά εν γένει για το συνολικό κομμάτι της υγείας (π.χ. μακροχρόνιες επιπτώσεις από την κατανάλωση όξινων τροφών και εμφάνιση ασθενειών). Ευχαριστώ, Χρήστος

Χρήστο, η «αλκαλική» δίαιτα βασίζεται στην πεποίθηση ότι ορισμένα τρόφιμα μπορεί να επηρεάσουν την οξύτητα και το pH των σωματικών υγρών (π.χ. αίμα, ούρα) και μπορεί συνεπώς να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ή την πρόληψη ασθενειών.  Η αλκαλική δίαιτα, σε σχέση με άλλες «διάσημες» μη ισορροπημένες δίαιτες (π.χ. Atkins, δίαιτα Ζώνης), είναι πολύ λιγότερο επιβλαβής, ωστόσο προτείνει την εξάλειψη κάποιων θρεπτικών τροφίμων. Η εφαρμογή μιας τέτοιας δίαιτας απαιτεί την εξάλειψη του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων (ακόμη και με χαμηλά λιπαρά), που αποτελούν εξαιρετικές πηγές καλής ποιότητας πρωτεϊνών και ασβεστίου. Αυτό είναι τουλάχιστον ατυχές και αβάσιμο, καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυτών των τροφίμων δεν οδηγεί σε οξέωση στον οργανισμό, ούτε σε διαταραχές του μεταβολισμού του ασβεστίου. Αλλά ούτε η κατανάλωση κρέατος αλλάζει το pH του σώματός μας. Συμπερασματικά, καλό είναι να παραμένουμε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε οτιδήποτε στερείται επιστημονικής κατοχύρωσης και η «αλκαλική» δίαιτα είναι άλλη μια τέτοια περίπτωση.