Είμαι 40 ετών και έχω ένα παιδάκι 5 ετών με φυσιολογική σύλληψη και φυσιολογικό τοκετό, εδώ και 1 χρόνο προσπαθούμε με τον άνδρα μου για 2ο παιδάκι αλλά δυστυχώς, μίλησα με τον γυναικολόγο μου και μου σύστησε αγωγή για 6 μήνες τα serpafar χωρίς όμως να με παρακολουθεί αυτούς τους 6 μήνες αφού δεν είδα καμία ελπίδα με τα χάπια αποφασίσαμε να πάμε και σε άλλο γιατρό ο οποίος μου σύστησε να προχωρήσουμε πρώτα σε σπερματέγχυση και αν δεν δούμε αποτέλεσμα να προχωρήσουμε σε εξωσωματική. Η αλήθεια είναι πως φοβάμαι να μπω στην διαδικασία της εξωσωματικής και βρίσκομαι στο δίλημμα τι να κάνω αν πρέπει να μπω στην διαδικασία αυτή η όχι, φυσικά να σας πω ότι δεν έχω κάνει κάποιες εξετάσεις εκτός από την ΑΜΗ και την προγεστερόνη ορού. Ευχαριστώ εκ των προτέρων, Ελένη

Αγαπητή Ελένη, σε ευχαριστώ για την ερώτηση σου. Χαίρομαι που έχεις βιώσει τη χαρά της μητρότητας και επιθυμείς ένα δεύτερο παιδάκι. Καταρχήν, η χρήση της κιτρικής κλομιφαίνης (Seprafar) δεν πρέπει να γίνεται αβίαστα και χωρίς πλάνο. Χρειάζεται παρακολούθηση ώστε να συνδυάζεται με στοχευμένες επαφές γύρω από το διάστημα της ωορρηξίας για να αυξηθεί η πιθανότητα σύλληψης. Από τη άλλη, πρέπει να ξέρεις ότι η γονιμότητα της γυναίκας μειώνεται σημαντικά μετά την ηλικία των 35 ετών, κάτι που γίνεται ακόμα πιο έντονο μετά τα 40 έτη. Ίσως για αυτό το λόγο δεν είναι τόσο εύκολο για σένα να πετύχεις τώρα το στόχο σου. Νομίζω λοιπόν ότι μπορεί να χρειαστείς βοήθεια. Πράγματι, η ενδομήτρια σπερματέγχυση είναι μια καλή εναλλακτική λύση όταν φυσικά πληρούνται κάποιες απαραίτητες προϋποθέσεις. Λόγω της ηλικίας σου όμως σε συμβουλεύω να μην επαναπαυτείς μόνο σε αυτό το εργαλείο και να διώξεις το φόβο σου για την εξωσωματική. Οι μέθοδοι της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν σκοπό να σε βοηθήσουν και όταν εφαρμόζονται με σεβασμό στο όνειρο σου και επιστημονική εγκυρότητα τότε μπορούν να σου προσφέρουν πολύ περισσότερα.

Ακολουθήστε το στο Google News