Το 2016 συμπληρώνονται 400 χρόνια από τον θάνατο ενός εκ των κορυφαίων δραματουργών όλων των εποχών, του Ουίλιαμ Σαίξπηρ (1564-1616). Η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», συμμετέχοντας στον διεθνή εορτασμό της επετείου αυτής, από την Κυριακή 8 Μαΐου προσφέρει στους αναγνώστες της τη σειρά «ΤΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΥΙΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡ» με τα διαχρονικά σαιξπηρικά έργα (τραγωδίες, ιστορικά δράματα και κωμωδίες).































Κάθε τόμος περιλαμβάνει τέσσερα από τα σαιξπηρικά έργα, τα οποία σφράγισαν την ιστορία και την εξέλιξη του θεάτρου, έχουν κερδίσει τον σεβασμό της κριτικής και έχουν αγαπηθεί από το κοινό. Η σύγχρονη μετάφραση σε ρέουσα νεοελληνική γλώσσα έχει την υπογραφή του ποιητή και μεταφραστή Ερρίκου Μπελιέ (1950-2016), ο οποίος πέθανε πρόσφατα στις 19 Απριλίου 2016, λίγο πριν η αφιερωμένη στον Σαίξπηρ σειρά αυτή συναντήσει το αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ».

Τα θεατρικά έργα κάθε τόμου πλαισιώνονται από διαφωτιστική Εισαγωγή, στην οποία δίνονται οι απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να κατανοήσει ο αναγνώστης τη σπουδαιότητα του Σαίξπηρ και των έργων του που τον καθιστούν σύγχρονό μας, ενώ ο κάθε τόμος ολοκληρώνεται με το Χρονολόγιο Σαίξπηρ και την Εργογραφία Σαίξπηρ, με την υπογραφή Ερρίκου Μπελιέ, από τη σειρά «Άπαντα Θεατρικά Σαίξπηρ» των εκδόσεων Κέδρος.

Ο Σαίξπηρ σε διάστημα περίπου 24 ετών έγραψε 37 θεατρικά έργα, τα οποία ταξινομούνται σε τραγωδίες, κωμωδίες και ιστορικά δράματα — σχεδόν σε όλα, ωστόσο, συμπλέκονται κωμικά και τραγικά στοιχεία, όπως ακριβώς και στη ζωή.

Στον πρώτο τόμο της σειράς «Τα αριστουργήματα Ουίλιαμ Σαίξπηρ» περιλαμβάνονται τρεις τραγωδίες του, με χρονολογική σειρά (Άμλετ, Βασιλιάς Ληρ και Μακμπέθ) και ένα ιστορικό δράμα, Ριχάρδος ο Β΄.

Πρόκειται για κορυφαία έργα της δραματουργίας του, που έχουν επηρεάσει πλήθος συγγραφείς, έχουν ευτυχήσει να παρασταθούν από σπουδαίους σκηνοθέτες με την ερμηνεία εξαιρετικών ηθοποιών, έχουν γίνει ταινίες ήδη από την εποχή του βωβού κινηματογράφου με πιο γνωστή την ερμηνεία της Σάρα Μπερνάρ ως Άμλετ, στην πεντάλεπτη ταινία του Μωρίς Κλεμάν.