Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος και την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος η οποία πραγματοποιείται το διάστημα 9-13 Μαΐου με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), επανέρχεται το θέμα του μελανώματος που παγκοσμίως είναι ο έβδομος πιο συχνός τύπος καρκίνου για τις γυναίκες και έκτος πιο συχνός τύπος καρκίνου για τους άνδρες. Τα κρούσματα της νόσου αυξάνονται διαρκώς και κάθε χρόνο 4-5 άτομα ανά 100.000 νοσούν από καρκίνο του δέρματος.
Πώς μπορεί όμως κανείς να διακρίνει ένα καρκίνωμα του δέρματος, το γνωστό μελάνωμα; Πέντε χαρακτηριστικά είναι αυτά τα οποία θα προδώσουν έναν ύποπτο σπίλο:
* Α = Asymmetry (Ασυμμετρία) Aν φέρουμε μια νοητή οριζόντια ή κάθετη γραμμή στον σπίλο, η αριστερή με την δεξιά πλευρά και ο άνω με τον κάτω πόλο ενός υγιούς σπίλου πρέπει να ταυτίζονται, ώστε να μην υπάρχει ανομοιομορφία.
* B = Borders (Όρια) Ένας σπίλος σαφώς περιγεγραμμένος, σφαιρικός ή ωώδης είναι καλοήθης. Εάν αυτό δεν συμβαίνει και ο σπίλος έχει δαντελωτή περιφέρεια, είναι ανομοιόμορφος και έχει ασαφή όρια, αποτελεί έναν ύποπτο για κακοήθεια σπίλο.
* C = Colour (Χρώμα) Ο χρωματισμός του σπίλου αποτελεί ένδειξη καλοήθειας ή κακοήθειας. Αν ο σπίλος είναι ποικιλόχρωμος και όχι μονόχρωμος, θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα από κλινικό δερματολόγο.
* D = Diameter (Διάμετρος) Εάν ο σπίλος είναι μεγαλύτερος των 6 χιλιοστών είναι ύποπτος.
* E = Evolving (Εξέλιξη) Μελετούμε και την εξέλιξη του σπίλου κατά τη διάρκεια ζωής του ασθενούς. Αν ένας σπίλος αρχίζει να διαφοροποιείται, να αυξάνει σε μέγεθος, να προκαλεί πόνο ή φαγούρα, να παρουσιάζει εξελκώσεις στην επιφάνειά του, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε δερματολόγο.
* F = Family (Κληρονομικότητα) Όταν έχει καταγραφεί ιστορικό μελανώματος στην οικογένεια, θα πρέπει να γίνεται τακτική παρακολούθηση από κλινικό δερματολόγο.
H δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δρ Αμαλία Τσιατούρα, Επιστημονική Διευθύντρια της κλινικής Cosmetic Derma Medicine και Γενική Γραμματέας της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων-Αφροδισιολόγων τονίζει τον ρόλο που παίζει η πρόληψη και η συστηματική παρακολούθηση από δερματολόγο στην προστασία ενάντια στον καρκίνο του δέρματος: «Σε πρώτο στάδιο είναι απαραίτητη η κλινική επισκόπηση από δερματολόγο που θα εξετάσει δια γυμνού οφθαλμού και με μεγάλη προσοχή έναν ασθενή από την κορυφή έως νύχια και τις μεσοδακτύλιες πτυχώσεις, ώστε να εντοπίσει κάποιον τυχόν ύποπτο σπίλο. Έπειτα, η εξέταση μέσω μεγέθυνσης, η λεγόμενη δερματοκόπηση, θα διαγνώσει τυχόν ατυπίες ή ενδείξεις κακοήθειας, δίνοντάς μας καλύτερη εικόνα για την ποιότητα των σπίλων που φέρει ο ασθενής στο σώμα του. Η χαρτογράφηση σπίλων αποτελεί επίσης μια δημοφιλή διαγνωστική εξέταση καθώς προσφέρει μικροσκοπική, φωτογραφική απεικόνιση των σπίλων. Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι τα φωτογραφικά στοιχεία αποθηκεύονται για μελλοντική σύγκριση κατά την επανεξέταση του ασθενούς. Με αυτό τον τρόπο μπορεί ο δερματολόγος να εντοπίσει διαφοροποιήσεις στην εξέλιξη των σπίλων ενός ασθενούς κατά την πάροδο του χρόνου».
Στα πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μελανώματος και της Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος, η κλινική Cosmetic Derma Medicine προσφέρει δωρεάν κλινική εξέταση την εβδομάδα 9-13 Μαΐου.
Info: Cosmetic Derma Medicine, www.cosmeticdermamedicine.gr, τηλ. 210 6980451