Έρευνα που έγινε σε ποντίκια έδειξε ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να εκπαιδευτεί ώστε να «επιτεθεί» στον εαυτό του και να αναστρέψει έτσι κάποια αυτοάνοση ασθένεια.

Η αμερικανική αυτή έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science. Η χρησιμοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος ως ένα όπλο για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα στον οργανισμό μας έχει ήδη δοκιμαστεί με πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Στην έρευνά τους οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια κατάφεραν να κάνουν τα Τ -κύτταρα να επιτεθούν στο κομμάτι εκείνο του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλούσε την βαριά αυτοάνοση ασθένεια πέμφιγα σε ποντίκια. Το αποτέλεσμα ήταν να εξαφανιστούν οι χαρακτηριστικές φυσαλίδες που προκαλεί η αρρώστια αυτή, χωρίς όμως να επηρεαστεί καθόλου το ανοσοποιητικό σύστημα κατά τα άλλα.

Αυτή η προσπάθεια θα μπορούσε να βρει εφαρμογή και σε κάποια άλλα αυτοάνοσα όπως η μυασθένεια Gravis, αλλά πολύ δυσκολότερα σε άλλες αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο λύκος ή ο διαβήτης τύπου 1 που έχουν πιο περίπλοκες αιτίες.

Οι επιστήμονες θέλουν να συνεχίσουν την έρευνά τους στα πειραματόζωα για να μπορέσουν να μεταφέρουν την έρευνά τους και σε ανθρώπους αργότερα.