Σε όλο τον κόσμο οι γονείς προβληματίζονται για το πώς θα κόψουν την συνήθεια του παιδιού τους να πιπιλάει το δάκτυλο ή να «τρώει» τα νύχια του.Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Otaga στην Νέα Ζηλανδία ωστόσο προέβησαν σε μια διαπίστωση που ενδέχεται να καθησυχάσει πολλούς γονείς.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που πιπιλούν το δάκτυλό τους ή τρώνε τα νύχια τους είχαν κατά ένα πέμπτο λιγότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργίες σαν ενήλικες. Η εξήγηση που δίνουν οι ειδικοί είναι ότι τα παιδιά καταπίνουν τα βακτήρια που διαβιούν κάτω από τα νύχια τους γεγονός που ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και τα καθιστά λιγότερο ευάλωτα σε αλλεργίες.

Εάν μάλιστα τα παιδιά είχαν και τις δυο κακές συνήθειες ο κίνδυνος εκδήλωσης αλλεργιών στην ενήλικη ζωή τους μειωνόταν κι άλλο, περισσότερο από ένα τρίτο.

Παρά την ενδιαφέρουσα αυτή διαπίστωση ωστόσο, οι ειδικοί δεν μπορούν να συμβουλεύσουν τους γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά να έχουν αυτές τις συνήθειες μια και κρύβουν άλλα πιθανά προβλήματα όπως το «πέταγμα» των δοντιών προς τα έξω ή τυχόν μολύνσεις των χεριών.