Τα ρομπότ σχεδιάζονται έτσι ώστε να εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα όπου μπορούν να μεταφέρουν φαρμακευτικές ουσίες ή να διενεργήσουν επεμβάσεις ακριβείας όπως το να καθαρίσουν αποφραγμένες αρτηρίες. Αντικαθιστώντας επεμβατικές και συχνά πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν την ιατρική επιστήμη σε νέα πεδία.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι ερευνητές της Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης οι οποίοι παρουσίασαν μικρορομπότ τα οποία είναι μαλακά, ευέλικτα και εύκαμπτα κατασκευασμένα από βιοσυμβατή υδρογέλη και μαγνητικά νανομόρια. Τα τελευταία επιτρέπουν στα μικρορομπότ να… κολυμπούν μιμούμενα τον τρόπο που κολυμπούν τα βακτήρια στον οργανισμό. Ταυτόχρονα τα μίνι ρομπότ αλλάζουν σχήμα όταν εκτίθενται σε θερμότητα. Στην περίπτωση αυτή τα μίνι ρομπότ που διαθέτουν μαστίγιο όπως αυτό των βακτηρίων (το οποίο πολλοί έχουν παρομοιάσει με μικροσκοπική εξωλέμβια μηχανή) αλλάζουν σχήμα και «κρύβονται» επειδή το μαστίγιό τους τυλίγεται γύρω τους.
Τα ευρήματα των ερευνητών παρουσιάστηκαν στην επιθεώρηση Nature Communications και προς το παρόν είναι στο στάδιο της ανάπτυξης και βελτίωσης. Θεωρούνται όμως ένα υποσχόμενο βοήθημα για το μέλλον της χειρουργικής.