«Γιατί οι γυναίκες έχουν οργασμό;». Μια μεγάλη ερώτηση που εδώ και χρόνια προσπαθούν να απαντήσουν οι επιστήμονες.

Τώρα, όμως, μια ομάδα ερευνητών από το Yale ισχυρίζεται ότι επιτέλους ανακάλυψε την απάντηση και ότι αυτή σχετίζεται με την ωορρηξία της προϊστορικής γυναίκας. Πιο συγκεκριμένα, πιστεύουν ότι οι θηλυκοί πρόγονοί μας μπορούσαν να απελευθερώσουν ωάρια μόνο όταν διεγείρονταν πριν από την ερωτική επαφή ή κατά τη διάρκειά της. Ωστόσο, με το πέρασμα των αιώνων το σώμα τους εξελίχθηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε η ωορρηξία να συμβαίνει από μόνη της μία φορά το μήνα.

Ο καθηγητής Gunter Wagner, που ειδικεύεται στην Οικολογία και την Εξελικτική Βιολογία, πιστεύει ότι στο παρελθόν όλα τα θηλυκά θηλαστικά είχαν ωορρηξία μετά τον οργασμό. Στη συνέχεια, ορισμένα είδη -όπως οι άνθρωποι, οι σκύλοι, οι αγελάδες- εξελίχθηκαν με αποτέλεσμα η ωορρηξία να συμβαίνει μόνη της κατά τη διάρκεια του κύκλου τους.

Οι ειδικοί εστίασαν στις ορμόνες που απελευθερώνουν διάφορα θηλυκά θηλαστικά κατά τη διάρκεια του σεξ και τα περισσότερα απελευθερώνουν προλακτίνη και οξυτοκίνη, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν την ωορρηξία. Τα στοιχεία αυτά τους οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι κατά το παρελθόν η ωορρηξία προκαλούνταν από έναν οργασμό.

Τα παραπάνω ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό JEZ-Molecular and Developmental Evolution.