Κάθε ζωή μοιάζει με μυθιστόρημα: έχει πλοκή, δράση, όνειρα, ματαιωμένες ελπίδες, ανατροπές, happy end ή όχι. Η σειρά που κυκλοφορεί δωρεάν μαζί με το ΒΗΜΑ περιλαμβάνει βιογραφίες ανθρώπων που έλαμψαν τον 20ό αιώνα, άφησαν το στίγμα τους στη σύγχρονη εποχή χάρη στη δράση και στο έργο τους και υπήρξαν θρυλικές προσωπικότητες.
Οι βιογραφίες αυτές, γραμμένες όχι με την ψυχρότητα του ακαδημαϊκού βλέμματος, αλλά από πένες που επιχειρούν να διεισδύσουν στις άγνωστες πτυχές της διαδρομής και της ιδιοσυγκρασίας των ανθρώπων που βιογραφούν, διαβάζονται με την απόλαυση που προσφέρει ένα μυθιστόρημα, παρότι αποτελούν προϊόντα έρευνας και μελέτης.

Την ερχόμενη Κυριακή κυκλοφορεί ο τέταρτος τόμος της σειράς, που αυτή την εβδομάδα είναι αφιερωμένος στον Ινγκμαρ Μπέργκμαν.

Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (1918-2007), ο κορυφαίος σουηδός σκηνοθέτης, έγραψε την αυτοβιογραφία του γύρω στα εβδομήντα του χρόνια, όταν πια είχε κερδίσει την παγκόσμια αναγνώριση. Στο έργο αυτό, έργο-ντοκουμέντο για μια εποχή άνθισης του κινηματογράφου και έναν από τους ιδιοφυέστερους δημιουργούς του, ο Μπέργκμαν, αφοπλιστικά εξομολογητικός, αφηγείται τις δύσκολες όψεις της ζωής του και μοιάζει να ψάχνει απάντηση στο ερώτημα για ποιο λόγο έζησε σαν «πτυχιούχος ψεύτης», υιοθετώντας ένα προσωπείο που ελάχιστη σχέση είχε με τον πραγματικό εαυτό του. Η ζωή του όλη –η αυστηρή ανατροφή των παιδικών του χρόνων, η καταπιεσμένη εφηβεία, οι δύσκολες σχέσεις του αφοσιωμένου στο επάγγελμά του ενήλικα με τις συντρόφους και τα παιδιά του, οι αυτοκτονικές του τάσεις, η αυτοεξορία του στη Δυτική Γερμανία, η θεατρική και κινηματογραφική του διαδρομή και η συνάντησή του με θρύλους της έβδομης τέχνης– ζωντανεύει σαν ταινία στις σελίδες του βιβλίου. Πρόκειται για έναν θησαυρό σκέψης, που όχι απλώς μας αποκαλύπτει τα «υλικά» από τα οποία φτιάχνεται ένας σπουδαίος άνθρωπος της τέχνης και μας δίνει τα κλειδιά της ερμηνείας των εμβληματικών ταινιών του, αλλά και μας βοηθά να κατανοήσουμε την ανθρώπινη φύση, άρα και τον εαυτό μας.

Η σειρά «Ζωή σαν μυθιστόρημα» θα συνεχιστεί με βιογραφία αφιερωμένη στην ιδιοφυή και μόνη Βιρτζίνια Γουλφ.