Όπως λέει ένα παλιό γνωμικό «οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε», είναι αυτοί που μας «ανεβάζουν» όταν είμαστε «πεσμένοι» και αυτοί που μοιράζονται μαζί μας χαρές, λύπες αλλά και στιγμές αδιάφορες.

Η ύπαρξη ισχυρών κοινωνικών δεσμών έχει πολλά οφέλη στην ψυχική μας υγεία, όμως η θετική τους επίδραση δεν περιορίζεται εκεί. Οι ειδικοί φαίνεται να συμφωνούν ότι οι φίλοι κάνουν καλό και στη σωματική υγεία μας.

Έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας έδειξε ότι οι ασθενείς με στενούς οικογενειακούς και φιλικούς δεσμούς περνούν λιγότερο χρόνο μέσα στα νοσοκομεία, καθώς αναρρώνουν ταχύτερα. Από την άλλη, όσοι δεν διαθέτουν ένα τέτοιο υποστηρικτικό σύστημα χρειάζονται περισσότερο καιρό για να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Πρόκειται για μία από τις πρώτες έρευνες που εξετάζουν το πώς το επίπεδο των διαπροσωπικών σχέσεων επηρεάζει το χρόνο που οι ασθενείς περνούν σε εγκαταστάσεις αποκατάστασης και ανάρρωσης.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ερευνητές παροτρύνουν τους γιατρούς να ασχολούνται όχι μόνο με τη σωματική υγεία των ασθενών τους, αλλά και με την ψυχική.