Έχετε κερδίσει 4 εκατομμύρια στο τζόκερ – πώς θα τα ξοδέψετε; Χωρίς να το καταλάβετε έχετε χάσει 10 λεπτά ονειροπολώντας. Από την άλλη βέβαια, έχετε οδηγήσει παραπάνω από 15΄ μέσα στην κίνηση και έχετε φτάσει ήδη στον προορισμό σας, χωρίς να το καταλάβετε. Φανταστείτε πώς θα ήταν να μην μπορούσε να ξεφύγει το μυαλό σας από ένα μποτιλιάρισμα, και να ήσασταν αναγκασμένοι να ανεχθείτε την πραγματικότητα.
Ο Φρόιντ θεωρούσε πως όταν η ζωή αδυνατεί να μας ικανοποιήσει, τότε αναλαμβάνει η φαντασία μας, αποκαλύπτοντας έτσι τις πιο μύχιες επιθυμίες μας.
Το σίγουρο είναι ότι όλοι συνειδητά ή ασυνείδητα πραγματοποιούμε καθημερινά μικρά ταξίδια στο όνειρο… Τι θα συμβεί όμως αν ο οδοντίατρός σας αποφασίσει να πραγματοποιήσει αυτό το ολιγόλεπτο ταξίδι την ώρα που σκαλίζει τα δόντια σας; Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι το 30% -50% του χρόνου που είμαστε ξύπνιοι τον περνάμε ονειροπολώντας, τότε γίνεται ακόμη πιο ανησυχητικό.
Μελέτες δείχνουν ότι η ονειροπόληση μας κάνει δυστυχισμένους γιατί δεν εστιάζουμε στην πραγματικότητα που ζούμε, σε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, αλλά σκεφτόμαστε το παρελθόν ή το μέλλον.
«Το περιπλανώμενο μυαλό είναι ένα δυσαρεστημένο μυαλό», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί καθώς η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στο να ζεις την στιγμή, δηλαδή το «τώρα». Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη επιστημόνων της Σχολής Ψυχολογίας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Γεωργίας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuropsychologica διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι των οποίων το μυαλό περιπλανιέται περισσότερο έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας σε τεστ που αφορούν στην πνευματική και δημιουργική ικανότητα.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τον εγκέφαλο περίπου 100 ατόμων κατά τη διάρκεια μαγνητικής τομογραφίας, εστιάζοντας σε ένα θαμπό, σταθερό σημείο για πέντε λεπτά. Τα εν λόγω δεδομένα συγκρίθηκαν με τεστ ευφυΐας τα οποία συμπλήρωσαν καθώς και με ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το πόσο συχνά ονειροπολούσαν. Όσοι ονειροπολούσαν πιο συχνά είχαν υψηλότερες βαθμολογίες σε τεστ πνευματικής και δημιουργικής ικανότητας, ενώ η μαγνητική έδειξε και πιο αποτελεσματική λειτουργία εγκεφάλου.
Ωστόσο, υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στην περιπλάνηση του μυαλού ανάμεσα σε κάποιον που απλώς βρίσκεται στο τρένο και η φαντασία του ταξιδεύει και σε κάποιον που εργάζεται ή κάνει κάτι σημαντικό και ταυτοχρόνως ονειροπολεί, εξηγεί η επικεφαλής της έρευνα Christine Godwin. Στην δεύτερη περίπτωση η απόδοση μπορεί να πέσει, στην πρώτη όμως η περιπλάνηση του νου σε επερχόμενους στόχους μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργικές ιδέες ή να δώσει τη λύση σε ένα πρόβλημα που μας απασχολεί. Δεν είναι τυχαίο ότι γνωστοί ονειροπόλοι (βλ. Αϊνστάιν, Νιούτον) έκαναν κάποιες από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις στην Ιστορία.