Είναι διεγερτικός, μας «ξυπνά», μας βοηθάει να είμαστε σε εγρήγορση και συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε… Κάποιες φορές αρκεί μόνο η μυρωδιά του για να διώξει το άγχος.

Τελικά ο καφές κάνει καλό

Όσοι πίνουν τρεις ή τέσσερις καφέδες τη μέρα, είναι πιθανότερο να έχουν όφελος στην υγεία τους, παρά κάποιο πρόβλημα, λένε τώρα οι επιστήμονες και υπογραμμίζουν ότι, μεταξύ άλλων, σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόμπιν Πουλ του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, αξιολόγησαν στοιχεία από 218 μελέτες και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται επίσης με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ηπατοπάθειας, άνοιας και ορισμένων μορφών καρκίνου όπως προστάτη, ενδομητρίου, δέρματος και ήπατος.

Σύμφωνα με τους άγγλους επιστήμονες το μεγαλύτερο όφελος φαίνεται να παρέχει η κατανάλωση τριών φλιτζανιών καφέ ημερησίως, ωστόσο οι ίδιοι επισημαίνουν ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση δεν σχετίζεται με βλάβη στην υγεία, απλώς τα οφέλη είναι μικρότερα.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος κανείς να αρχίσει να πίνει καφέ για λόγους υγείας ή πρόληψης ασθενειών, ωστόσο «τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης καφέ φαίνεται να είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους», σημείωσε ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Πολ Ρόντερικ.

Τι θεωρείται μέτρια κατανάλωση

Ως μέτρια κατανάλωση θεωρούνται τα 440 μιλιγκράμ καφεΐνης, που αντιστοιχούν σε τρεις έως τέσσερις καφέδες. Ένας στιγμιαίος καφές έχει περίπου 100 mg καφεΐνης, ένας καφές φίλτρου 140 mg, ενώ ένα τσάι 75 μιλιγκράμ.

Η εν λόγω έρευνα επιβεβαιώνει ότι ο πολύς καφές (πάνω από δύο τη μέρα) μπορεί να κάνει κακό στην εγκυμοσύνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο αποβολής. Ακόμη, οι γυναίκες που κινδυνεύουν με κατάγματα, πρέπει να περιορίσουν τον καφέ. 

Πότε ο καφές είναι πιο υγιεινός

Οι ερευνητές τόνισαν ότι ο καφές είναι γενικά πιο υγιεινός, όταν πίνεται χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, γάλα ή κρέμα ή κάποιο λιπαρό σνακ για συνοδευτικό.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: