Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη υδατάνθρακες; Μακαρόνια και ψωμί ή… ότι απαγορεύεται η κατανάλωσή τους μόλις δύει ο ήλιος;  Είναι αλήθεια πως για την πλειοψηφία οι υδατάνθρακες έχουν δαιμονοποιηθεί ως οι ηθικοί αυτουργοί των παραπανίσιων κιλών, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται το βράδυ.

Η εκπομπή του BBC «Trust Me I’m a Doctor», με την βοήθεια του καθηγητή Ανταμ Κόλινς από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ  φαίνεται πως ανατρέπει αυτή την θεωρία. Σε σχετική έρευνα διαπίστωσαν ότι τα μακαρόνια και το ψωμί στο βραδινό είναι πολύ καλύτερο για την σιλουέτα μας απ’ ότι το τοστ στο πρωινό.

Μέχρι τώρα οι ειδικοί θεωρούσαν ότι οι υδατάνθρακες θα πρέπει να καταναλώνονται στην αρχή της ημέρας, καθώς το σώμα έχει περισσότερο χρόνο για να κάψει τη γλυκόζη που απελευθερώνουν.

Η νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο BBC διαπίστωσε ότι η κατανάλωση υδατανθράκων τις βραδινές ώρες αυξάνει πιο αργά το σάκχαρο στο αίμα μας, απ’ ότι η κατανάλωσή τους στο πρωινό.

Πώς έγινε η έρευνα

Ο Dr Mosley και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ ζήτησαν από τους υγιείς εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα να καταναλώσουν  το μεγαλύτερο μέρος της ημερήσιας πρόσληψης υδατανθράκων είτε το πρωί είτε το βράδυ.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωναν την ίδια ποσότητα υδατανθράκων –η οποία περιελάμβανε ψωμί, ζυμαρικά και λαχανικά- καθημερινά.

Τις πρώτες πέντε ημέρες, κατανάλωναν αυτές τις τροφές στο πρωινό, ακολούθησαν πέντε ημέρες κανονικής διατροφής και στη συνέχεια ακολούθησαν ένα πρόγραμμα με πρωινό χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και δείπνο υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των συμμετεχόντων καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης και διαπίστωσαν ότι με την κατανάλωση υδατανθράκων το πρωί το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται κατά μέσο όρο 15,9 μονάδες, ενώ με την κατανάλωσή τους το βράδυ αυξάνεται κατά μέσο όρο 10,4 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ σχεδιάζουν να επαναλάβουν το πείραμα σε μια ευρύτερη μελέτη.

Ακολουθήστε το στο Google News