Οσοι συνταξιοδοτούνται εμφανίζουν πιο γρήγορη μείωση των εγκεφαλικών λειτουργιών τους, και ιδίως στη μνήμη καταλήγουν ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου (UCL) και του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου, σύμφωνα με τη βρετανική «Telegraph», οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 3.400 δημόσιους υπαλλήλους που είχαν πρόσφατα συνταξιοδοτηθεί.

 

Η μακροχρόνια έρευνα

 

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε περιοδικά τεστ μνήμης για μια περίοδο έως 28 ετών (14 χρόνια πριν και 14 μετά τη συνταξιοδότηση) και διαπιστώθηκε ότι η βραχυπρόθεσμη μνήμη ενός εργαζομένου μειώνεται σχεδόν 40% ταχύτερα από τη στιγμή που παίρνει σύνταξη.

 

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι αν ένας συνταξιούχος πάψει να τροφοδοτεί το μυαλό του με ερεθίσματα, αυτό μπορεί να τον «εγκαταλείψει» ταχύτερα από το αναμενόμενο, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρης άνοιας. Μετά τη συνταξιοδότηση, όσο πιο νοητικά ενεργός παραμένει ένας άνθρωπος , τόσο μειώνεται η πιθανότητα έκπτωσης των εγκεφαλικών λειτουργιών του.

 

Διατηρήστε το μυαλό σας σε «φόρμα»

Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το να λύνει κανείς σταυρόλεξα, να διαβάζει βιβλία ή να μάθει μια ξένη γλώσσα έστω και καθυστερημένα, αλλά να έχει συνεχή αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους, να εμπλέκεται σε εθελοντικές, φιλανθρωπικές και άλλες δράσεις, καθώς επίσης να ασκείται σωματικά, να τρώει υγιεινά και να μην καπνίζει.

Όπως δείχνει η νέα μελέτη, ακόμη και αν ένας συνταξιούχος είχε κάποτε μια νοητικά απαιτητική καριέρα δεν σημαίνει ότι αυτό αποτελεί ‘ασπίδα’ για το μυαλό του, αν αυτός απομονωθεί κοινωνικά και γίνει παθητικός. Η εξήγηση είναι απλή: όταν κάτι δεν το χρησιμοποιείς, το χάνεις.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: